Sokurov se je lotil predelave klasičnega Goethejevega teksta Faust. Foto: EPA
Sokurov se je lotil predelave klasičnega Goethejevega teksta Faust. Foto: EPA
Faust zlatega leva prinesel Sokurovu

Za glavno nagrado festivala, zlatega leva, se je letos potegovalo 23 filmov, žirija beneškega festivala, ki ji predseduje režiser Darren Aronofsky, ki je leta 2008 prejel zlatega leva za film Rokoborec, pa se je odločila, da bo glavno nagrado podelila filmski predelavi klasičnega nemškega besedila Johanna Wolfganga Goetheja Faust, ki govori o možu, ki svojo dušo proda hudiču; pod stvaritev se je podpisal 60-letni ruski režiser.

Film v nemškem jeziku, posnet v obledelih, skoraj monokromnih odtenkih traja več kot dve uri. Na projekciji je bil deležen mešanega sprejema, na eni strani aplavza in pohval, na drugi tudi nekaj kritik. Faust je zadnji film v režiserjevi tetralogiji Ljudje moči, ki se je začela s filmom o Hitlerju, nadaljevala pa s filmoma o Leninu in japonskem cesarju Hirohitu.

Srebrnega leva za režijo je prejel kitajski režiser Šangdžun Caj za film "People Mountain People Sea" (Ljudje gora, ljudje morja), ki govori o moškem, ki želi maščevati umor svojega brata, posebno nagrado žirije pa si je prislužil režiser Emanuele Crialese za film o priseljencih "Terraferma" (Kopno).

Nagradi Michaelu Fassbenderju in Deanie Ip
Zlatega leva za najboljšega igralca je pričakovano dobil nemško-irski igralec Michael Fassbender za od kritikov zelo pohvaljeno igro v drami "Shame" Steva McQueena, kjer je odigral odvisnika od spolnosti. Nagrado za najboljšo igralko je odnesla Kitajka Deanie Ip za upodobitev starajoče se služkinje v filmu režiserke Ann Hui "Tao Jie" (Preprosto življenje).

Nagrado za najboljši scenarij je dobila grška drama "Alpis" (Alpe), zgodba o skupini igralcev, ki igrajo vloge nedavno preminulih oseb, da bi tako zmanjšali in olajšali žalost sorodnikov. Tehnično nagrado za kinematografijo je dobila filmska priredba klasike Emily Bronte Viharni Vrh, pod katero se je podpisala britanska režiserka Andrea Arnold.

Cronenberg, Polanski in Clooney ostali praznih rok
Za nagrade so se v tekmovalnem programu potegovali tudi film kanadskega režiserja Davida Cronenberga "A Dangerous Method" (Nevarna metoda) o odnosu med psihoanalitikoma Sigmundom Freudom in Carlom Gustavom Jungom in film francosko-poljskega režiserja Romana Polanskega "Carnage" (Masaker), ki je nastal po drami Bog masakra Yasmine Reze.

Kot enega od favoritov za nagrade so omenjali tudi film Georgea Clooneyja "The Ides of March" (Marčeve ide), ki je posnet po predlogi gledališke predstave in kjer Clooney, ki je film tudi režiral, igra ameriškega predsedniškega kandidata. Pohvale kritikov si je prislužil film "Contagion" Stevena Soderbergha, ki govori o bliskovitem širjenju nalezljive bolezni, ki pa ni bil prikazan v tekmovalnem programu.

Vsi filmi doživeli svetovno premiero
Posebnost letošnjega festivala, ki je filmske oči sveta za slaba dva tedna kot vsako leto uprl v romantično italijansko mestece, je, da je prvič v povojni zgodovini festivala vseh 66 filmov v treh uradnih programih doživelo svetovno premiero.

Zunaj tekmovalnega programa so prikazali 19 celovečercev, med njimi tudi Madonnin film "W.E." o kontroverzni romanci med britanskim kraljem Edvardom VIII., ki se je odpovedal prestolu, in Wallis Simpson, pod katerega se je ameriška popdiva podpisala kot režiserka in scenaristka, a med kritiki ni bil najbolje sprejet.

Življenjska nagrada Marcu Bellocchiu
Zlatega leva za življenjsko delo je letos prejel italijanski režiser Marco Bellocchio, na festivalu pa so se poklonili tudi Alu Pacinu, ki so mu izročili nagrado Jaeger-LeCoultre za njegov prispevek k sodobnemu filmu.

Lani je zlatega leva za najboljši film prejela ameriška režiserka Sofia Coppola, hči Francisa Forda Coppele, za film Tam nekje, v katerem je prikazala notranjo praznino priljubljenega hollywoodskega igralca Johnnyja.

Faust zlatega leva prinesel Sokurovu