Glavni protagonist videoposnetka je bil tedanji vodja avstrijske stranke svobodnjakov (FPÖ) in vicekancler Heinz-Christian Strache. Na posnetku je domnevni nečakinji ruskega oligarha obljubljal vladne posle v zameno za pomoč pred parlamentarnimi volitvami.

Strache je na videoposnetku med drugim povedal, da je več avstrijskih poslovnežev svobodnjakom prek društva nakazalo od 500.000 do dva milijona evrov. Foto: Reuters
Strache je na videoposnetku med drugim povedal, da je več avstrijskih poslovnežev svobodnjakom prek društva nakazalo od 500.000 do dva milijona evrov. Foto: Reuters

V posameznih odlomkih sedemurnega videa, ki je bil posnet v vili na Ibizi, je poleg Stracheja in domnevne oligarhove nečakinje videti še Strachejevo ženo in tedanjega vodjo poslanske skupine avstrijskih svobodnjakov Johanna Gudenusa.

Od politične krize do obuditve stare uspešnice
Afera je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na njihove ministrske položaje imenoval strokovnjake in Avstrija je dobila prehodno manjšinsko vlado.

Sorodna novica Po aferi Ibiza si Avstrijci množično pojejo We’re Going to Ibiza

Ob vsem tem pa se je med najbolj predvajane pesmi na avstrijskih radijskih postajah znova prebila glasbena uspešnica iz leta 1999. Tistega leta je namreč nizozemska zasedba Vengaboys prepevala pesem z naslovom We’re Going to Ibiza.

Prvi prejemnik nagrade Ibiza
Dotični videoposnetek pa je kot prvi prejel nagrado, ki so jo poimenovali po tej aferi, torej nagrado Ibiza. Nagrado sta ustanovila avstrijsko združenje za filmsko režijo in revija Dossier, saj želijo s to lovoriko ovenčati videoposnetke, ki "prispevajo k demokratičnemu političnemu diskurzu, sprožajo pozitivne razprave o javno relevantnih temah ali pa pač razbijajo družbenopolitične tabuje", poroča spletna stran Euronews.

Ogromna odmevnost ibiškega videoposnetka
Videoposnetek z Ibize je močno spremenil Avstrijo, o njem se še zmeraj govori, je poudarila Elisabeth Scharang iz združenja za filmsko režijo. "Takrat je celotna Avstrija gledala televizijo in brala časopise do mere, kakršne ne doživimo več pogosto," je še dodala. Ker avtorjev videoposnetka ni mogoče jasno identificirati, je nagrado v njihovem imenu prejel nemški časopis Süddeutsche Zeitung, ki je bil odgovoren za objavo posnetka.