Anatomija pajka je vizija temačnega mesta, v kateri biva gospod Pajek, uradnik, prostovoljni suženj, osamljen človek sodobne družbe. Foto: Animateka
Anatomija pajka je vizija temačnega mesta, v kateri biva gospod Pajek, uradnik, prostovoljni suženj, osamljen človek sodobne družbe. Foto: Animateka
Animateka
Poletje 2014 je neizprosen, a poetičen pogled na človekovo ciklično ujetost v željo po nadvladi, gonilni sili zgodovine. Foto: Animateka
Cosmoetico
Cosmoetico je film o dekletu, ki išče odgovore na velika vprašanja tako, da si zamisli, kako izprazni vesolje in v njem ostane sama kot njegov najmanjši delec. Foto: Animateka

Poletje 2014, dobitnik nagrade 2 koluta, se v sivem koloritu ukvarja z željo po nadvladi in nasilju kot gonilni sili v človeški zgodovini. Popelje po apokaliptični pokrajini, ki sta jo opustošila vojna in požar. Na mrtvem polju plapolajo nesmiselne zastave. Zgodovina poteka kot zaporedje ponavljajočih se kug in nesreč, v katerem se človek v iskanju svojega mesta še bolj izgublja in tone.

Več stvari je, ki jih je bilo vredno nagraditi, so zapisali v utemeljitvi. "Tehnično mojstrstvo, hipnotični soundtrack, ki gledalca vodi skozi dramatično potovanje. Strinjali smo se glede domiselne montaže prek kadriranja, apokaliptičnih, a lepih panoram, občutka globine in brezkompromisnega nasilnega spektakla, podobnega filmski freski. Ampak v končni fazi je to enostavno drzen film, ki nas je močno zadel. Prekleto močno," še piše žirija, ki je izbirala med 36 avtorskimi kratkimi animiranimi filmi. Nagrado v znesku 1.000 evrov podeljuje Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.

Anatomijo pajka je za najboljšega izbralo občinstvo Društva slovenskega animiranega filma (:D'SAF!). Film naslika vizijo temačnega mesta, ki se s ptičje perspektive izrisuje kot žareča pajkova mreža. Znotraj jo tvori betonski organizem, v žilah in vlaknih črevesja potuje človeška gošča. Del nje je tudi gospod Pajek, uradnik, ki uraduje v ogromni pisarni, prostovoljni suženj, osamljen človek, izgubljen v labirintu ulic, hodnikov in lastnega z alkoholom prepojenega uma.

Posebne omembe članov žirije, to so bili Julie Roy, Rosto, Jean-Luc Slock, Robert Morgan in Anet ter Horst, so si prislužili filmi Uncanny Valley Paula Wenningerja, Moon blink Rainerja Kohlbergerja, Haircut Virginie Mori, Anatomija pajka ter Zobje Daniela Graya in Toma Browna.

Otroška žirija izbrala O materi
Cosmoetico
Martine Scarapelli je dobitnik nagrade ljubljanske in novogoriške univerze za najboljši evropski študentski animirani film. Otroška žirija pa je za najboljši film v programu Slon izbrala film O materi Dine Velikovske. "Navdušil nas je s preprostim slogom, ki odlično prikaže materinska občutja skozi rahlo humoreskno prispodobo las," so zapisali.

Letošnja Animateka je predstavila 411 filmov, od tega šest celovečernih. Na programu je bilo 17 filmov slovenskih avtorjev. V ospredju je bila retrospektiva animiranega dokumentarnega filma, rezidenčni avtor pa je bil nizozemski umetnik Rosto, ki se je predstavil tudi z razstavama v Moderni in Kinodvorovi galeriji. Festival se bo poslovil jutri.