Režiserka Urša Menart: Hlapčevska miselnost mi ni ravno blizu

Eva Jesenovec je študirala dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Od leta 2016 je članica gledališkega ansambla v ljubljanski Drami, kjer jo od prejšnjega petka lahko vidimo v vlogi Barbare v predstavi Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastjana Horvata, priredbi celovečernega igranega filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz leta 1974. Projekt uprizarjajo v novem gledališkem prostoru Drame, Fassbinderplacu v Železniškem muzeju.

Današnjo "avtoportretiranko" je trenutno mogoče videti tudi na velikih platnih. Na prvi pomladni dan, 21. marca, se je v redno distribucijo po slovenskih kinih podal celovečerec Ne bom več luzerka Urše Menart, v katerem igra glavno vlogo Špele.

Urša Menart, režiserka zmagovalnega filma FSF: "Naše generacije tako ali tako nihče ne jemlje resno"

Protagonistka je brezposelna umetnostna zgodovinarka, ki jo spoznamo tik pred tridesetim rojstnim dnem. Film, ki je nastal tudi v koprodukciji RTV Slovenija, je bil na letošnjem Festivalu slovenskega filma razglašen za najboljši celovečerec, Urša Menart je prejela še vesno za scenarij, film pa so s posebno omembo nagradili člani žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark.

Ravno vloga v tem filmu je bila za Evo Jesenovec na njeni dosedanji umetniški poti najbolj prelomna. Več v Avtoportretu.