Na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu se bo za zlato palmo potegovalo 22 filmov. Žirijo, ki bo izbirala zmagovalca pa sestavljajo njen predsednik Sean Penn, igralci Natalie Portman, Sergio Castellitto in Alexandra Maria Lara ter režiserji Rachid Bouchareb, Alfonso Cuaron in Apichatpong Weerasethakul. Foto: EPA
Na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu se bo za zlato palmo potegovalo 22 filmov. Žirijo, ki bo izbirala zmagovalca pa sestavljajo njen predsednik Sean Penn, igralci Natalie Portman, Sergio Castellitto in Alexandra Maria Lara ter režiserji Rachid Bouchareb, Alfonso Cuaron in Apichatpong Weerasethakul. Foto: EPA
Benicio del Toro
Ameriški režiser Steven Soderbergh bo na festivalu predstavil biografsko dramo o argentinskem revolucionarju Cheju Guevari z Beniciem del Torom v glavni vlogi. Foto: EPA
Penelope Cruz in Javier Bardem
Med slavnimi igralkami se bo po rdeči preprogi sprehodila tudi Penelope Cruz, glavna junakinja nove romantične komedije Vicky Cristina Barcelona Woddyja Allena. Poleg nje v glavnih vlogah nastopata še Scarlett Johansson in Javier Bardem. Foto: EPA

Zdi se, da so organizatorji upoštevali očitke iz preteklih let, češ da se festival vse bolj komercializira, saj se je na programu znašlo manj filmov svetovno priznanih režiserjev, predvsem tistih iz Hollywooda, in več filmov režiserjev z vsega sveta, ki se šele "prebijajo" med znana režiserska imena. V tekmovalno sekcijo je uvrščenih 22 filmov. Tako poleg starih hollywoodskih "mačkov", kot sta Clint Eastwood in Wim Wenders, tekmujejo širši javnosti povsem neznana imena, kot je na primer režiser Kornel Mundruczo z Madžarske in tudi zato so boj za zlato palmo nekateri že poimenovali boj Davida proti Goljatu. 61. izdaja canskega mednarodnega filmskega festivala se bo začela 14. maja in bo trajala 12 dni.

Stari hollywoodski mački
Poleg omenjenih Clinta Eastwooda, ki se bo za zlato palmo potegoval s filmom Changeling z Angelino Jolie, Johnnom Malkovichem in Amy Ryan v glavnih vlogah ter Woodyja Allena, ki bo zunaj tekmovalne sekcije predstavil svojo novo romantično komedijo Vicky Cristina Barcelona s Penelope Cruz, Scarlett Johansson in Javierjem Bardemom, bodo na rdečo preprogo naravnost iz Hollywooda prišli še Steven Spielberg in George Lucas, ki bosta na festivalu premierno predstavljala zadnjega Indiano Jonesa ter Steven Soderbergh, katerega biografska drama Che z Beniciem del Toro v glavni vlogi bo od občinstva zahtevala kar štiri ure in pol sedenja v dvorani.

Med režiserji, ki so že prejeli zlato palmo, zdaj pa so spet uvrščeni v tekmovalni program, so tudi belgijski režijski tandem brata Dardenne in nemški režiser Wim Wenders z ljubezensko zgodbo Palermo Shooting, v katerem poleg Mille Jovovich in Dennisa Hopperja nastopata tudi dva znana glasbenika Patti Smith in Lou Reed.

Močan okus po Južni Ameriki
Kot pravijo poznavalci, bo imel letošnji festival močan okus po Južni Ameriki, saj so v tekmovalni program uvrščeni dva argentinska in dva brazilska filma. Iz Argentine prihajata režiserja Pablo Trapero z zaporniško dramo Leonera in režiserka Lucrecia Martel s trilerjem The Headless Woman, medtem ko bosta Brazilijo zastopala filma Line of Passage Walterja Sallesa in film Blindness režiserja Fernanda Meirellesa, ki bo hkrati otvoritveni film festivala. Film, ki temelji na delu Esej o slepoti portugalskega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Joseja Saramagoja pripoveduje o skrivnostni epidemiji "bele slepote", ki zajame prebivalce nekega mesta.

Italija se ozira v svojo preteklost
Poleg južnoameriških režiserjev bo v Cannesu zelo močno zastopana tudi Italija. V tekmovalni program sta uvrščena dva filma italijanskih režiserjev, drama Gamorra je nastala pod režisersko taktirko Mattea Garrone in temelji na knjižni predlogi Roberta Saviana, ki v svojem delu pripoveduje o delovanju neapeljske mafije, medtem ko se drama Il Divo režiserja Paola Sorrentina vrti okrog kontroverznega nekdanjega premiera Giulia Andreottija.
Zunaj tekmovalne sekcije bo predvajan tudi film Sangue Pazzo, ki tematizira italijansko vlogo v drugi svetovni vojni.

Hollywoodske zvezde pod francoskimi palmami
Poleg že omenjenih filmskih zvezd, se jih bo pod palmami sprehodilo še nekaj, med njimi Gwyneth Paltrow in Joaquin Phoenix, ki nastopata v filmu Two Lovers režiserja Jamesa Graya, ki se je prav tako znašel v tekmovalnem programu in Philip Seymour Hoffman s filmom Synecdoche, New York Charlieja Kaufmanna. Med slavnimi obiskovalci so svoj obisk napovedali tudi pevka Madonno in Robert De Niro, ki igra v hollywoodski satiri What Just Happened?, ki bo predvajana zadnji dan festivala, poleg tega pa bo igralec nastopil tudi na slovesnosti ob podelitvi nagrad 25. maja. V letovišču za bogate in zabave željne pa težko pričakujejo še dva karizmatična, čeprav težavna zvezdnika: nogometno legendo Diega Maradono in nekdanjega vrhunskega, čeprav zdaj že pozabljenega, boksarja, težkokategornika Mika Tysona, o katerih bodo na festivalu predvajali nova dokumentarna filma.

K. S.