Letošnji canski festival bo odprla drama Slepota brazilskega režiserja Fernanda Meirellesa, ki se je na canskem festivalu že predstavil leta 2002, in sicer s kriminalno dramo Božje mesto (City of God). Foto: EPA
Letošnji canski festival bo odprla drama Slepota brazilskega režiserja Fernanda Meirellesa, ki se je na canskem festivalu že predstavil leta 2002, in sicer s kriminalno dramo Božje mesto (City of God). Foto: EPA
Indiana Jones
Na letošnjem festivalu bo premierno prikazan tudi novi film o pustolovcu Indiani Jonesu - The Kingdom of the Crystal Skull.

Film režiserja Fernanda Meirellesa, v katerem v glavnih vlogah nastopajo Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover in Gael Garcia Bernal, bo tako odprl "vrata" 61. canskega festivala, ki se bo začel 14. maja. Zadnji film, ki si ga bodo lahko ogledali obiskovalci festivala pa bo hollywoodska satira What Just Happened? režiserja Barryja Levinsona, v katerem v naslovnih vlogah nastopajo Robert de Niro, Bruce Willis, Sean Penn, Robin Wright Penn in John Turturro. Festival se bo končal 25. maja s slavnostno podelitvijo nagrad, na kateri bo eden od podeljevalcev tudi Robert De Niro.

Za zlato palmo se poteguje 21 filmov
Poleg že znanih so se organizatorji odločili, da v izbor tekmovalnih filmov uvrstijo še dva. Za zlato palmo se bo tako potegovalo skupaj 21 filmov, na novo dodana pa sta romantična drama Two Lovers režiserja Jamesa Grayja, v kateri nastopata Joaquin Phoenix in Gwyneth Paltrow ter francoski film Entre les murs (Between the Walls) režiserja Laurenta Canteta. Film, ki temelji na romanu francoskega pisatelja Francoisa Begaudeauja, pripoveduje zgodbo o francoskem učitelju, ki počuje na precej problematični srednji šoli.

Zunaj tekmovalnega programa bo na festivalu premierno prikazan tudi novi film o pustolovcu Indiani Jonesu - The Kingdom of the Crystal Skull in zadnja romantična komedija Woodyja Allena z naslovom Vicky Cristina Barcelona. Na splošno pa naj bi bilo na letošnjem festivalu, v primerjavi s prejšnjimi leti, prikazanih veliko manj filmov svetovno priznanih režiserjev in več filmov režiserjev iz vsega sveta, ki se šele "prebijajo" med znana režiserska imena.

Skrivnostna epidemija "bele slepote"
Otvoritveni film festivala, drama Slepota režiserja Fernanda Meirellesa, temelji na knjižni predlogi priznanega portugalskega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Joseja Saramagoja. Njegov Esej o slepoti lahko prebirate tudi v slovenskem jeziku, zgodba pa pripoveduje o neimenovanem velemestu, ki ga nenadoma zadane skrivnostna epidemija "bele slepote". Ker se bolezen bliskovito širi, oblast zajame panika. Nastalo situacijo skuša rešiti tako, da oslepele strpa v opuščeno umobonico, vendar je teh iz dneva v dan več. Iz nepojasnjenih razlogov se "beli slepoti" uspe izogniti le zdravnikova žena (Julianne Moore), ki bolezen hlini, zato da bi lahko ostala skupaj z oslepelim možem in poskrbela zanj. Medtem pa prebivalci mesta vse bolj tonejo v kaos in nered.

K. S.