Festival v Cannesu bo potekal od 14. do 25. maja, na njem pa bo mogoče videti tudi slovenski film Vsakdan ni vsak dan. Foto: EPA
Festival v Cannesu bo potekal od 14. do 25. maja, na njem pa bo mogoče videti tudi slovenski film Vsakdan ni vsak dan. Foto: EPA
Wim Wenders
Weneders, ki je leta 1984 osvojil zlato palmo s filmov Paris Teksas, se letos vrača z ljubezensko zgodbo The Palermo Shooting, v kateri zaigrata Dennis Hopper in Italijanka Giovanna Mezzogiorno. Foto: EPA
V Cannes naj bi prišli tudi Penelope Cruz, Woody Allen, Benicio Del Toro, Cate Blanchett in drugi. Foto: EPA

V program Quinzaine canskega festivala, ki bo potekal med 13. in 23. majem, so organizatorji uvrstili zgoraj omenjeni slovenski film, ki je nastal v KUP-u RTV Slovenija. Režiser Martin Turk je po končanem študiju filmske režije na ljubljanski akademiji za gledališče, igro, radio in televizijo posnel več kratkih filmov.

Med njimi je tudi Vsakdan ni vsak dan, ki pa mora izpolnjevati določene pogoje, da bo predvajan na canskem festivalu. Filmi, predvajani na tem festivalu, morajo biti shranjeni oziroma posneti na 35 mm traku, kar pa Turkov film ni. Zato je zdaj na strani Filmskega sklada, ki filma sicer ni financiral, da čim prej omogoči njegovo povečavo.

Med velikimi imeni Hollywooda
Med drugim pa bosta svoje filme na francoskem festivalu predstavila tudi Clint Eastwood in Woody Allen, poleg tega pa bo vrste Hollywooda zastopal tudi najnovejši film o avanturah Indiane Jonsa, ki bo tam doživel svetovno premiero. Prisotnost ameriških zvezdnikov pa bo, po besedah organizatorjev festivala, pripomogla k sijaju rdeče preproge; poleg omenjenih naj bi v Cannes prišli še Cate Blanchett, George Lucas, Steven Spielberg in drugi.

61. izdaja festival se bo začela teden dni pozneje, kot je bilo predvideno, kar naj bi bila posledica dolgotrajnega in napornega procesa izbiranja in uvrščanja filmov v program. Med njimi bo tudi najnovejši Eastwoodov film The Changeling z Angelino Jolie, John Malkovich in Amy Ryan v glavnih vlogah. Film pa pripoveduje o ženski, katere otrok je bil ugrabljen. Poleg tega filma se bodo za zlato palmo potegovali še režiserji, kot so Wim Wenders, Steven Soderbegh, ki sta že stara znanca tega festivala, in drugi.

19 kandidatov
Za zlato palmo se bo potegovalo 19 filmov; Three Monkeys (Nuri Bilge Ceylan, Turčija/ Francija/Italija), Le Silence De Lorna (Jean-Pierre in Luc Dardenne, Francija/Belgija), A Christmas Story (Arnaud Desplechin, Francija), Changeling (Clint Eastwood, ZDA), Adoration (Atom Egoyan, Kanada), Waltz With Bashir (Ari Folman, Izrael), La Frontiere De L'Aube (Philippe Garrel, Francija), Gomorra (Matteo Garrone, Italija), Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, ZDA/ Francija), My Magic (Eric Khoo, Singapure), La Mujer Sin Cabeza (Lucretia Martel, Argentina/Španija), Serbis (Brillante Mendoza, Filipini), Delta (Kornel Mondruczo, Madžarska/ Nemčija), Linha De Passe (Walter Salles, Brazilija), Il Divo (Paolo Sorrentino, Italija), Leonera (Pablo Trapero, Argentina /Južna Koreja), The Palermo Shooting (Wim Wenders, Nemčija), 24 City (Jia Zhangke, Kitajska) in Che (Steven Soderbergh, ZDA/Španija/Francija) .

Žirijo, ki bo izbirala zmagovalca bodo sestavljali Sean Penn kot njen predsednik, igralci Natalie Portman, Sergio Castellitto in Alexandra Maria Lara ter režiserji Rachid Bouchareb, Alfonso Cuaron in Apichatpong Weerasethakul.

L. Š.