Češka stopa v petstopenjski načrt za odpravljanje protikoronskih ukrepov. Foto: EPA
Češka stopa v petstopenjski načrt za odpravljanje protikoronskih ukrepov. Foto: EPA

V načrtu češke vlade za rahljanje ukrepov v času izbruha novega koronavirusa je bil 25. maj naveden kot datum, ko bi različne ustanove lahko začele delovati, a je češka tiskovna agencija CTK danes sporočila, da je minister za zdravje Adam Vojtěch novinarjem povedal, da bo ta datum zdaj dva tedna pred rokom – že 11. maja. Poleg kinodvoran znova odpirajo tudi restavracije, trgovine in hotele, poroča Deadline.

Sorodna novica Spike Lee je proti odpiranju kinodvoran v ZDA v obdobju epidemije

V kinematografih bodo morali upoštevati medsebojno razdaljo, kar pomeni prazen sedež med obiskovalci. Prav tako ne bodo ponujali hrane in pijače, pred projekcijami pa bo treba razkužiti dvorane.

Češka je že pred izbruhom covida-19 uvedla stroge ukrepe, še preden je zaznala prvo smrt, čemur gre pripisati minimalno širjenje virusa glede na preostale države: 7689 okuženih in ena smrt. Češka stopa v petstopenjski načrt za ponoven zagon javnega življenja. Ob tem druge države pozorno spremljajo, ali lahko njihova dejanja izzovejo nov izbruh virusa.

Norveška pa je postala drugi evropski narod, ki je potrdil, da se lahko kinematografi znova odprejo, kot dan odprtja so napovedali 7. maj.

Ne bodo vsi kinematografi upoštevali ukrepa
V dvorani bo lahko 50 gledalk in gledalcev, med njimi bo meter razdalje, navaja norveški filmski inštitut. Ne bodo pa vsi kinematografi samodejno upoštevali novega datuma, dodajajo, saj morda ne bo ekonomsko izvedljivo kupovati filmov za predvajanje za tako maloštevilno občinstvo. Zagotovo bo velika platna obsijal film 1917, ki je bil priljubljen pred epidemijo in je na Norveškem v blagajne že prinesel 2,4 milijona dolarjev.

Norveška je sredi marca v nasprotju z lahkotnejšim pristopom sosednje Švedske uvedla stroge ukrepe. Do zdaj imajo 7759 potrjenih primerov okužbe in 210 smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa, še poroča Deadline. Naraščanje okužbe se je prejšnji mesec precej upočasnilo in vlada zato odpravlja ukrepe, nekateri otroci so se prejšnji teden že vrnili v šolo.