Steven Moffat, producent britanske serije Sherlock, je Benedicta Cumberbatcha opisal kot igralca, ki ne bo nikoli igral navadnega človeka.
Steven Moffat, producent britanske serije Sherlock, je Benedicta Cumberbatcha opisal kot igralca, ki ne bo nikoli igral navadnega človeka. "Njegov videz je zelo poseben. Njegova privlačnost je precej intelektualna. Ni konvencionalno lep ali čeden po kakršnem koli običajnem človeškem merilu." Foto: EPA
Sherlock, Benedict Cumberbatch in Martin Freeman
Druga tridelna serija BBC-jevega Sherlocka, v katerem glavno vlogo slavnega literarnega detektiva odlično odigra Cumberbatch, je v Veliki Britaniji pred male zaslone vsakič pritegnila 10 milijonov gledalcev. V ZDA si je vsak del prve serije ogledalo okoli 4,6 milijona gledalcev. Foto: BBC
Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun
Benedict Cumberbatch je igral tudi v vohunskem filmu Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun, ki je bil letos nominiran za tri oskarje. Na fotografiji je švedski režiser Tomas Alfredson (skrajno desno) z igralci Colinom Firthom, Benedictom Cumberbatchom in Garyjem Oldmanom na filmskem festivalu v Benetkah leta 2011, kjer je bil predstavljen tudi film Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun. Foto: EPA

JJ Abrams, režiser za zdaj še nenaslovljenega nadaljevanja filma Zvezdnih stez iz leta 2009, je Cumberbatchev "kuhinjski" nastop opisal kot eno najprepričljivejših branj za avdicijo, kar jih je kadar koli videl.

Detektiv z občutljivimi lasnimi mešički
Pretekli december je 35-letni Cumberbatch na počitnicah v Gloucestershiru v Angliji prejel klic, da želi Abrams videoposnetek z njegovo upodobitvijo negativca v novem filmu Zvezdne steze, ki bo premiero doživel leta 2013. Ker Cumberbatch ni našel nikogar, ki bi ga lahko posnel s kamero, je na plan potegnil kar svoj prenosni telefon in pozno zvečer z njim posnel svojo igralsko vizijo zlobnega lika. Zaradi pozne ure je bil igralec vznemirjen in utrujen. "Bil sem precej izčrpan. In to se je pokazalo tudi v nastopu," se nenavadne avdicije spominja Cumberbatch v intervjuju za New York Times.

Prav veliko pa igralec o svojih vlogah prav tako še neimenovanega zlobneža v filmu Zvezdne steze ter dvojni glasovni vlogi čarodeja in govorečega zmaja v Hobitu Petra Jacksona zaradi pogodbenih prepovedi ni smel ali želel povedati. "Lahko mi zapičite nož v stegno, pa vam ne bi ničesar povedal. Če pa bi me na pravi način potegnili za lase, bi bil že na kolenih in prosil za milost. Imam namreč zelo občutljive lasne mešičke," se je iz svoje skrivnostnosti pošalil Cumberbatch.

Vidra, ki oponaša Sherlocka?
Seveda pa Benedict Cumberbatch lahko pove, da je vloge v teh visokoproračunskih filmih dobil na račun velikega uspeha odlične nove BBC-jeve serije Sherlock, ki je zgodbe slavnega detektiva postavila v sodobni London. Cumberbatch je bil za fenomenalno upodobitev čudaškega Sherlocka 21. stoletja, ki poleg deduktivnega razmišljanja obvladuje tudi moderne tehnologije, pred kratkim nominiran za nagrado bafta za najboljšega igralca. V Veliki Britaniji in še marsikje po Evropi se je serija "prijela" med najširšim občinstvom, v ZDA pa ne v takšnem obsegu. "Nadvse si želim, da bi tudi v ZDA zares sprejeli serijo. Vzeli so jo za kultno serijo, a želel bi si, da bi tokrat prišla v 'mainstream'. Mislim, da je tako visoke kakovosti, da si zasluži biti tam," meni igralec.

A s Sherlockom in ponudbami za vloge v visokoproračunskih filmih so prišle tudi tiste manj prijetne plati slave. Naslov njegovega londonskega doma je prišel v javnost, ko je naročil prenovo in razširitev svojega apartmaja, prekinitev zveze s partnerico, ki jo pozna še iz srednješolskih let, pa so pod drobnogled vzeli britanski tabloidi. Odkar je prišel v Kalifornijo snemat Zvezdne steze, ga v blogih obtožujejo, da se je prodal Hollywoodu, da hodi z manekenko in postaja živi zvezdniški kliše. A Cumberbatch skuša tudi v teh nadležnih stranskih učinkih prepoznavnosti najti nekaj humorja, denimo v spletni strani, ki primerja njegove obrazne izraze z izrazi vidre, ki jo je igralec med smehom opisal kot "briljantno" in "fantastično".