Vlogo Sherlocka Holmesa in doktorja Watsona v sodobnem Londonu sta v novi BBC-jevi TV-seriji prevzela Benedict Cumberbatch in Martin Freeman. Foto:
Vlogo Sherlocka Holmesa in doktorja Watsona v sodobnem Londonu sta v novi BBC-jevi TV-seriji prevzela Benedict Cumberbatch in Martin Freeman. Foto:
Basil Rathbone
Prvi svetovno znani filmski Sherlock je bil Basil Rathbone, ki je detektiva igral v štirinajstih ameriških filmih, posnetih od leta 1939 do 1946.
Vasilij Livanov Holmes
Tudi v Sovjetski zvezi je bil Conanov detektiv izredno priljubljen, zato so med leti 1979 in 1986 posneli več filmov, v enem je Holmesa igral Vasilj Livanov.
Jeremy Brett
Eno najbolj ikoničnih podob Sherlocka Holmesa je ustvaril britanski igralec Jeremy Brett, ki je detektiva igral v več kot 40 filmih.
Downey Sherlock
Sherlock Holmes, kot ga je v filmu iz leta 2009 odigral Robert Downey JR., se oboževalcem izvirnih zgodb ni zdel najbolj prepričljiv.

Med tistimi, ki so si v usta vtaknili pipo, nadeli lovsko čepico in se za filmska platna poglobili v vlogo skrivnostnega genija Holmesa, so bila tudi znana igralska imena, kot so Michael Caine, John Cleese, Robert Downey Jr. in seveda verjetno najbolj prepoznavni televizijski Sherlock, Jeremy Brett. Tem velikim imenom se je pred kratkim pridružil še 34-letni Benedict Cumberbatch, ki detektiva igra v najnovejši, sodobni različici zgodb Sira Arthurja Conana Doyla. Sherlocka Holmesa, ki se z mobilnim telefonom podi po Londonu 21. stoletja, je upodobil v britanski TV-seriji Sherlock. Drugega od treh delov serije Sherlock ste si lahko že ogledali na 1. programu Televizije Slovenija.

Namesto kokaina nikotinski obliži
Najnovejšo različico Sherlocka sta za BBC ustvarila Steven Moffat in Mark Gatiss, ki sta si sloves prislužila že kot pisca za novo TV-serijo Doktor Who. Čeprav sta oba avtorja velika oboževalca izvirnih zgodb, sta se odločila nove zgodbe o detektivu postaviti v visokotehnološki London današnjega dne. "Pri ideji o Sherlocku v današnjem času nama je bilo všeč predvsem to, da so se prej liki skoraj dobesedno izgubljali v megli … In čeprav sem eden največjih oboževalcev takega viktorijanskega vzdušja, sva se želela vrniti k samim osebnostim likov in temu, zaradi česar sta Sherlock in Watson postala najbolj čudovita naveza v književnosti," je o novodobnem Sherlocku povedal Gatiss.

Glavno vlogo sta zaupala britanskemu igralcu Benedictu Cumberbatchu, ki je čudaškega detektiva odlično prestavil v novo tisočletje. Njegov Sherlock je še vedno hladen in briljanten, a namesto pisem raje pošilja SMS-e, namesto s kokainom pa se "zadeva" z nikotinskimi obliži. "Naporno ga je igrati zaradi količine besed in hitrosti misli – povezave moraš delati res neverjetno hitro. Vedno je korak pred gledalci in vsemi ljudmi z običajnim intelektom okoli njega," o igranju Sherlocka pravi Cumberbatch, ki se je za vlogo naučil tudi nekatere tehnike igranja violine.

Zvesti Sherlockov spremljevalec, doktor John Watson, je v novi seriji postal Martin Freeman, ki se je uveljavil že v mnogih filmih in britanski komični TV-seriji Pisarna, pred njim pa je verjetno najpomembnejša vloga njegovega življenja, saj bo v prihajajoči predzgodbi Gospodarja prstanov, dveh filmih Hobit, odigral naslovno vlogo hobita Bilba. Tako kot Watson iz Doylovih zgodb se tudi najnovejši televizijski doktor vrne iz vojne v Afganistanu in med iskanjem poceni stanovanja naleti na bizarnega možakarja Holmesa, s katerim si razdelita stroške bivanja na slavnem naslovu Baker Street 221B. Freemanov Watson je manj naiven in trpi za posttravmatskim sindromom, ki ga je "pridelal"na bojišču. Čeprav so bili vsi udeleženi pri projektu na začetku rahlo skeptični do celotne ideje Sherlocka v 21. stoletju, jim je uspelo ustvariti gledljivo, napeto in z angleškim humorjem prepleteno serijo, ki so jo gledalci in kritiki dobro sprejeli.

Temna plat velikega detektiva
Zgodovina Sherlocka Holmesa na velikih platnih sega na začetek prejšnjega stoletja. Prvi zvočni film s Holmesom je bil The Return of Sherlock Holmes iz leta 1929, glavno vlogo pa je prevzel Clive Brook. Prvi svetovno znani filmski Sherlock je bil Basil Rathbone, ki je detektiva igral v štirinajstih ameriških filmih, posnetih od leta 1939 do 1946.

Najbolj se je v spomin in srca oboževalcev Sherlocka Holmesa zapisal britanski igralec Jeremy Brett, ki je detektiva upodobil v kar 41 filmih med letoma 1984 in 1994. Vlogi se je posvetil s študiozno natančnostjo, ki je včasih mejila na obsedenost. Holmesa je prikazal po eni strani kot genialnega logika in znanstvenika, po drugi kot uničenega človeka s kokainsko razvado. Z nenavadnimi gestami in glasnim odsekanim sarkastičnim smehom je prikazal Holmesa kot človeka, ki za masko hladnega razuma skriva nikoli izpovedane travmatične izkušnje. Na trenutke sta se igralec in vloga stopila v eno. "V sebi je našel temno plat, ki je velik del njegovega Sherlocka," je Brettovo vdanost vlogi opisal Edward Hardwicke, ki je ob njem igral Watsona.

Ko je Jeremyju Brettu leta 1985 zaradi raka umrla žena, se je to poznalo tudi na njegovem Sherlocku. Na snemanju naslednjih delov serije so njegova čustvena nihanja postajala vse hujša, dokler ni doživel psihičnega zloma. Čeprav so ugotovili, da ima manično depresijo, je Brett nadaljeval snemanje serije. Tudi v seriji je bilo vidno poslabšanje igralčevega stanja in videza zaradi zdravil. Leto dni po končanem snemanju zadnjega dela je Jeremyju Brettu leta 1995 odpovedalo srce.
Neprepričljivi Downeyjev Sherlock še drugič
Zadnji veliki bum je Sherlock Holmes doživel leta 2009, ko ga je v filmu režiserja Guya Ritchieja upodobil Robert Downey Jr. Čeprav se oboževalcem izvirnih zgodb Downeyjev Holmes s svojim pokvečenim ameriškim naglasom in naivnim vedenjem ni zdel preveč prepričljiv, je igralec za vlogo prejel zlati globus. Drugi del filma z Downeyjem v glavni vlogi naj bi na filmskih platnih videli še letos.
Napoved nove BBC-jeve TV-serije Sherlock si oglejte v spodnjem videoposnetku.