Ena tradicija festivala ostaja neuničljiva. Vsako leto se dogajanje zaključi s sprevodom zombijev, ki jih na glavnem trgu celo dopoldne ustvarjajo mojstri filmske maske. Foto: BoBo
Ena tradicija festivala ostaja neuničljiva. Vsako leto se dogajanje zaključi s sprevodom zombijev, ki jih na glavnem trgu celo dopoldne ustvarjajo mojstri filmske maske. Foto: BoBo
Letošnja vizualna podoba festivala prihaja izpod rok priznanega srbskega umetnika Ivice Stefanovića, profesorja grafičnega oblikovanja in dobitnika več nagrad na področju oblikovanja, ilustracije, karikature in stripa. Foto: Spletna stran festivala
Mojstrovina Romana Polanskega Rosemaryjin otrok označuje začetek obdobja sodobne grozljivke, obenem pa presega meje žanrskega filma. Mnogi filmski zgodovinarji in kritiki imajo Rosemaryjinega otroka za najboljši film, kar jih je naredil Polanski, velja pa tudi za enega najpomembnejših ameriških filmov 60. let. Foto: IMDb
V celovečercu Charismata mlada policistka Rebecca, ki se želi uveljaviti med nadutimi kolegi v detektivskem oddelku, raziskuje serijo grozljivih umorov, ki so videti povezani z zloveščim kultom. Stvari se dodatno zapletejo, ko se glavni osumljenec z njo spusti v napeto igro mačke in miši. Foto: IMDb
Avstrijec Dominik Hartl, ki je v svojem filmu Žuriraj in umri mlad svoje protagoniste poslal umret na hrvaško obalo, bo eden od gostov letošnjega festivala. Foto: IMDb
Festival se vsako leto konča s podelitvijo hudega mačka (za najboljši celovečerec), Slakovega hudega mačka (za najboljši kratki film), hrupnega mačka (za najboljši glasbeni dokumentarec) in vinskega šampiona hudi maček (najboljše vino po izboru gostov). Foto: BoBo

V Ljutomeru se danes začenja 14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Odprla ga bo klasika nemškega ekspresionizma Kabinet dr. Calgarija režiserja Roberta Wieneja. V tekmovalnem programu celovečercev za glavno festivalsko nagrado hudega mačka bo prikazanih šest filmov. Festival se bo sklenil 14. julija.

Pri razrezu finančne pogače se pozablja na neljubljanske festivale
Letošnji festival bo ponudil 29 celovečernih filmov, deset dokumentarcev in 53 kratkih filmov iz 29 držav - tako mednarodno raznolikega nabora festival doslej še nikoli ni imel, opozarjajo organizatorji v letošnjem uvodniku. "Fantastični žanri doživljajo svoj preporod, in naš program to vsekakor odraža. Žal, slovenska filmska politika toliko manj." Drugače povedano: festival je bilo letos treba sestaviti s približno 30 odstotki manj finančnih sredstev kot lani. Ob tem programski vodja Tomaž Horvat opozarja, da so med filmskimi festivali, ki se lahko oprejo na finančno pomoč SFC-ja, prireditve z vzhodne Slovenije vse prerade spregledane (v deseterici sta samo mariborski DokuDok in ljutomerski Grossmannov festival). Prav tako poudari, da se je celoten skupni proračun za filmske festivale celo zmanjšal, čeprav različne prireditve vznikajo kot gobe po dežju.

Častni gost: leto 1968
Prav zaradi vsega povedanega so se bili letos v Ljutomeru prisiljeni odpovedati osrednjemu gostu. (Vemo, da so v preteklosti gostili že izjemna imena žanra, denimo velikega Franca Nera, Christopherja Leeja, Jana Harlana in Uda Kiera, lani pa je prihod potrdil celo George Romero - ki je bil zaradi bolezni, ki se je izkazala za usodno, prisiljen odpovedati.) Zato je festivalska zasnova letos zastavljena drugače: pripravili so tematsko retrospektivo z rdečo nitjo leta 1968. "Kultno leto 1968 je poleg družbene revolucije dalo tudi nekaj najbolj prelomnih žanrskih klasikov vseh časov. Takrat je žanrski film nepreklicno vstopil v svoje zrelo obdobje in se otresel mladostne naivnosti. Filmi so postali bolj realni, prepričljivi, družbeno angažirani in kritični, s tem pa tudi nevarnejši in grozljivejši, a tudi bolj igrivi. A se lahko revolucija izpred točno 50 let ponovi? Neke vrste žanrska revolucija, z razvojem digitalnih tehnologij, tli že nekaj časa. Ali bo končno vzplamtela, bo pokazal čas. Prav mogoče bo sledila še družbena …"

V jubilejno sekcijo "žanrskih mejnikov" so tako uvrstili klasike z letnico 1968: Noč živih mrtvecev (r. George A. Romero), Planet opic (r. Franklin J. Schaffner), Bilo je nekoč na Divjem zahodu (r. Sergio Leone) in Rosemaryjin otrok (r. Roman Polanski).

V boju za hudega mačka baskovska pravljica in čilska "orgija nasilja"
Med filmi, ki se bodo potegovali za glavno festivalsko nagrado, hudega mačka, je Horvat izpostavil nemško-avstrijsko art grozljivko Hagazussa - pogansko prekletstvo, diplomski film režiserja Lukasa Feigelfelda; z osupljivim prikazom poganskih verovanj in brezupne krutosti alpskega okolja 15. stoletja je postal skrita uspešnica letošnjih žanrskih festivalov. Eden redkih baskovskih prispevkov k žanru je špansko-francoska koprodukcija Errementari režiserja Paula Urkija Alija, ki iz motivov baskovske ljudske pripovedke splete komično grozljivko med njene producente je podpisan veliki Alex de la Iglesia!).

Čilska ekstremna grozljivka Travma režiserja Lucia A. Rojasa je po Horvatovih besedah eden najbolj šokantnih filmov zadnjih let: obljublja "orgijo neizrekljive okrutnosti in nasilja,", ki pa gledalca sili tudi k razmisleku. v tekmovalni šesterici so še norveški "črnohumorni biser" Vampir Vidar (r. Thomas Aske Berg), britanska psihološka kriminalka o kultu Charismata (r. Andy Collier, Tor Mian) in avstrijska komična grozljivka Žuriraj in umri mlad o mulcih, ki se odpravijo pit na hrvaško obalo (r. Dominik Hartl).

Močna glasbena sekcija
Tekmovalni program glasbenih dokumentarcev za nagrado hrupni maček bo ponudil šest glasnih doživetij. V njem bodo med drugim prikazali "LP-film" o zgodnjih letih skupine Laibach režiserja Igorja Zupeta in srbski Kontakt režiserja Mihajla Obrenova, portret glasbenega podzemlja Novega Sada. Po pomladni premieri v Kino Šiška je trenutno na festivalski turneji tudi dokumentarec Električne sanje, ki ga je režiser Dušan Moravec posvetil slovenskemu pionirju elektronske glasbe Mihi Kralju. (Po Grossmannovi projekciji bodo Električne sanje poleti predvajali tudi na festivalu Dorf v Vinkovcih, na Kamfestu in v Motovunu, jeseni pa prihaja na spored TV Slovenija).


V tekmovalnem programu kratkih filmov za nagrado Slakov hudi maček se bo pomerilo 13 filmov z vsega sveta, 12 evropskih kratkih filmov pa se bo potegovalo za nagrado srebrni melies, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma; med njimi bo tudi Celica režiserja Dušana Kastelica, kratki film, ki so ga navdahnile režiserjeve more, nagradil pa ga je kalifornijski filmski festival Cinequest.

V programskem sklopu Animania organizatorji poudarjajo ponoven obisk britanskega animatorja Leeja Hardcastla, ki bo predstavil poseben izbor svojih kratkih stop-motion animacij. Programski sklop Začarani kino bo med drugim ponudil dansko psihološko srhljivko Thelma režiserja Joachima Trierja, ki je prejela nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma zlati melies za najboljši evropski fantastični celovečerec, najmlajši pa bodo lahko uživali v izboru kratkih filmov z Animateke.

Odmerek resničnosti v fantaziji
V dokumentarni sekciji Šok dok nas bo prav gotovo streznil koprodukcijski film Podobe apartheida o filmski identiteti nacije, ki se je izoblikovala pod režimom apartheida. Nizozemski film Xangadix živi! se ozira na nastajanje domače žanrske klasike The Johnsons pred četrt stoletja, švedski World of Darkness pa se poklanja namizni igri Vampire: The Masquerade, ki je v devetdesetih postala pravi fenomen in pustila pečat na filmu, literaturi, modi in klubski kulturi.

Delavnice za bodoče mojstre maske in posebnih učinkov
V vinskem programu se bo za nagrado vinski šampion hudi maček potegovalo šest vin. Bogat spremljevalni program bo ponudil subkulturno tržnico na glavnem ljutomerskem trgu, performance, predstavitve knjig, razstave in delavnice - Malo delavnico groze, Malo delavnico maske in posebnih učinkov, delavnico filmskega bojevanja, delavnico igralske improvizacije in Grossmannove zombarije za otroke. Med festivalom si bo mogoče ogledati tudi razstavo srbskega ilustratorja in stripovskega avtorja Ivice Stefanovića.

Animacijo za letošnji napovednik festivala je prispeval stari znanec prireditve Lee Hardcastle.

Zagomazel je 14. Grossmannov festival
Zagomazel je 14. Grossmannov festival