Nemški filozof in sociolog Jürgen Habermas, eden osrednjih teoretikov frankfurtske kritične teorije. Foto: EPA
Nemški filozof in sociolog Jürgen Habermas, eden osrednjih teoretikov frankfurtske kritične teorije. Foto: EPA

91-letnik, ki velja za najuglednejšega nemškega sodobnega filozofa, je za nemško spletno stran Spiegel Online povedal, da je "izjavil, da je pripravljen sprejeti letošnjo knjižno nagrado Šeika Zajeda. To je bila napačna odločitev, ki jo s tem popravljam."

Njegova današnja zavrnitev nagrade, ki jo podeljujejo v Abu Dabiju, tako razveljavlja prejšnjo izjavo, da bi jo z veseljem prejel, poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP).

V izjavi, ki jo je njegov založnik Suhrkamp Verlag posredoval Spiegel Onlinu, je Habermas dodal: "Nisem si dovolj jasno razložil zelo tesne povezave institucije, ki te nagrade podeljuje v Abu Dabiju, s tamkajšnjim političnim sistemom. "

Imenovali so ga za kulturno osebnost leta 2021
Na spletni strani nagrade Zayed Book piše, da je bil Habermas imenovan za "kulturno osebnost leta 2021 kot priznanje za njegovo kariero, ki traja več kot pol stoletja". Zmagovalcem v vsaki od osmih kategorij podelijo nagrado 750.000 dirhamov ZAE, kar je približno 175.000 evrov.

V slovenščino so doslej prevedli njegova dela Pravo in družba, Med naturalizmom in religijo, Prihodnost človeške narave; Verjeti in vedeti ter Strukturne spremembe javnosti.