Foto:
Foto:
Alavi je moral pred Generalno skupščino braniti vojaški poseg v Iraku.
Harazi ni bil prizanesljiv do vojne v Iraku.

Bush je demokratske obtožbe, da se razmere v Iraku slabšajo, zavrnil z navedbo, da je država na poti stalnega napredka. V naslednjih nekaj mesecih bodo po predsednikovih besedah za obnovo mostov, šol, bolnišnic in drugih javnih dobrin namenili več kot devet milijard dolarjev.

Bush je trenutno na svojem posestvu v Teksasu, kjer se s senatorjem Juddom Greggom pripravlja na prvo od treh predsedniških debat, ki bodo najverjetneje odločile na prihajajočih volitvah.

Alavi: Vojna proti Iraku ni bila napaka
Predsednik začasne iraške vlade Ijad Alavi je pred generalno skupščino ZN-a dejal, da vojna proti Iraku ni bila napaka.

Dodal je, da je svet brez Sadama Huseina na boljšem. Ob tem je pozval k večji vojaški in denarni pomoči, saj jo Irak nujno potrebuje.

Splošne volitve naj bi izpeljali januarja, ne glede na težave z varnostjo. To ogrožajo predvsem lokalni uporniki in borci iz tujine, ki naj bi po mnenju Alavija v državo prihajali prek Irana.

Zaprosil za odpis dolga
Zaprosil je tudi za odpis 120 milijard dolarjev javnega dolga, ki ga je po njegovem ustvaril strmoglavljeni Sadam Husein.

Harazi proti vojni v Iraku
Pred tem je govoril tudi iranski zunanji minister Kamal Harazi. Dejal je, da se svet sooča nasiljem in terorizmom nedržavnih dejavnikov na eni strani in z nebrzdanim militarizmom držav na drugi. Pojasnil je, da je nezakoniti militarizem, ki ga mnogi hvalijo, povzročil porast nasilja in terorizma. Vojno v Iraku je označil kot trganje jabolka s prepovedanega drevesa, saj meni, da je bila dobljena z nezakonitimi sredstvi, ki poveličujejo vojaško moč.