Foto:
Foto:
Mandatno-imunitetna komisija je sprejela več odločitev, povezanih z delom državnega zbora.

Direktor Inštituta za pravo človekovih pravic in nekdanji ustavni sodnik je enkrat že kandidiral, vendar v DZ-ju marca ni dobil zadostne podpore.

Skupno nadzorno telo je bilo sicer ustanovljeno na podlagi sklepa Sveta EU-ja o vzpostavitvi Eurojusta. DZ bo o ustreznosti Šturmove kandidature na tajnem glasovanju odločal na eni prihodnjih sej.

Zamenjava v volilni komisiji
Komisija je sprejela tudi sklep o začetku kandidacijskega postopka za izvolitev članov Republiške volilne komisije, ki ji letos poteče štiriletni mandat. Za vodjo kabineta predsednika DZ-ja Franceta Cukjatija pa so na njegovo željo imenovali Barbaro Medved Špiletič iz SDS-a.

Najbolj burna je bila polemika o oddaji poslanskih stanovanj. Komisija je sklenila, da bo ustanovila posebno delovno skupino, ki se bo ukvarjala z morebitnimi spremembami pravilnika in meril za dodelitev stanovanj.


Poslanska stanovanja tudi strošek
Rudolf Moge je opozoril, da na službena stanovanja ne gre gledati le kot na ugodnost, temveč tudi precejšen strošek. Zato je predlagal, da bi uporabnik stanovanja sam presojal o tem, ali bo imel na razpolago zgolj osnovno ali tudi dodatno opremo (kabelsko televizijo, telefon ipd.).

DZ ima na razpolago 49 stanovanj. 16 službenih stanovanj verjetno ne bo menjalo najemnika, saj bodo v njih poslanci, ki so jih uporabljali že doslej. Preostalih 33 stanovanj pa bo na razpisu ponudil poslanskim novincem.