Foto:
Foto:
Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič

Jesenska napoved gospodarske rasti se je izboljšala s 3,6 na 4 odstotke, kar se je zgodilo prvič v štirih letih.

Urad za makroekonomske analize in razvoj, ki pripravlja analizo, je s 3,3 na 3,5 odstotka popravil tudi napoved pričakovane inflacije, je poročal Radio Slovenija.

Direktor urada Janez Šušteršič je pojasnil, da napovedane inflacije za leto 2005, ko naj bi se spustila pod tri odstotke, predvidoma ne bodo popravljali.

Sprejet program informiranja o evropskih zadevah
Vlada je tudi sprejela program informiranja javnosti o evropskih zadevah za leto 2005. Minister za evropske zadeve Milan Cvikl je dejal, da je treba tudi po vstopu Slovenije v EU nadaljevati z ažurnim, verodostojnim in celovitim obveščanjem javnosti o evropskih zadevah.

Za razvoj podeželja 353,1 milijona evrov
Vlada je obravnavala tudi program razvoja podeželja v obdobju 2004-2006, po katerem se bodo ukrepi v 80 odstotkih vrednosti financirali iz Evropskega jamstvenega in usmerjevalnega sklada, v 20 odstotkih vrednosti pa iz slovenskega proračuna.V omenjenih treh letih je za ukrepe programa razvoja podeželja namenjenih 353,1 milijona evrov.

Dokapitalizacija Slovenskih železnic
Vlada je sprejela sklep o dokapitalizaciji Slovenskih železnic za 4,8 milijarde tolarjev, na 27,6 milijarde tolarjev. Povečanje kapitala bodo izvedli s konverzijo terjatev do Slovenskih železnic iz naslova bančnega kredita, ki ga je država od holdinga prevzela konec letošnjega junija.

Podaljšan rok za čebelarje
Vlada je tudi za 15 dni podaljšala rok, do katerega morajo upravičenci do sredstev za čebelarstvo vložiti zahtevke na agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja.