Nastopili bodo s Šijančevim Praznikom vetra za simfonični orkester, Koncertom za violino in orkester v e-molu Mendelssohna Bartholdyja in Šeherezado Rimskega - Korsakova.

Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Petra Vidmar
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Petra Vidmar

"V letošnjih koncertnih večerih gostimo številne odlične soliste – inštrumentaliste in sopranistko, tako svetovno priznane kot domače umetnike, radi pa dajemo priložnost tudi mlajšim. Repertoar za devet raznolikih večerov smo izbrali v sodelovanju s šefom dirigentom in z gostujočimi dirigenti, upoštevali pa smo tudi predloge solistov," je paleto letošnjega simfoničnega repertoarja opisala umetniška vodja Simfoničnega orkestra in vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija Maja Kojc.

Rossen Milanov, dirigent. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Rossen Milanov, dirigent. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Milanov bo dirigiral večino koncertov v novi sezoni
Kot napovedujejo na strani orkestra, nocoj v novo sezono vstopajo "s privlačnim sporedom, ki prinaša priljubljeni deli – virtuozni Mendelssohnov Violinski koncert ter slikovito suito Šeherezada Rimskega - Korsakova". Pred tem bo zvenela skladba Marjana Šijanca, ki se v svojem opusu večinoma posveča elektroakustični in minimalistični glasbi, ustvarja pa tudi multimedijske projekte.

Kot solist v Mendelssohnovem koncertu se bo predstavil član orkestra, od leta 2004 tudi koncertni mojster Benjamin Ziervogel iz Avstrije, ki je izkušnje nabiral pri številnih uglednih violinistih. Nastopa s številnimi uglednimi evropskimi orkestri in komornimi zasedbami, muzicira pa na violini goslarja Dominicusa Montagnane iz leta 1727, piše v najavi. Orkester bo vodil svetovno znani glasbenik in šef dirigent Rossen Milanov, ki bo tudi sicer dirigiral večino koncertov v novi sezoni.

Naslednji koncert simfonikov bo na sporedu 14. oktobra, ko bo orkester izvedel Brahmsovo Simfonijo št. 1 in Schumannov Koncert za violončelo in orkester. Solist bo violinist Julian Steckel.

V drugi polovici novembra po napovedi poslušalce čaka doživetje, v katerem bo klasična glasba združena z jazzom in rockom. Simfonični orkester bo nastopil z Big Bandom RTV Slovenija, v ospredje se bo postavil Marco Pierobon, solotrobentač in dirigent. Izvajali bodo dela Čajkovskega in Ellingtona v priredbi Pierobona Dva Hrestača za trobento, simfonični orkester in big band ter skladbe Planta in Paga v priredbi Pierobona, poimenovali so jih Klasični hommage Led Zeppelinu za trobento, orkester in bobne.

Četrti koncert bo na sporedu 2. decembra. Uverturo v Mozartovo Čarobno piščal, Boninovo novo delo Koncert za saksofon, tolkala in orkester in Schubertovo Simfonijo št. 9 bo Simfonični orkester izvedel s solistoma Oskarjem Laznikom na saksofonu in Simonom Klavžarjem na tolkalih.

Marec s štirimi nadarjenimi mladimi glasbeniki
Koncertno sezono bodo v letu 2022 nadaljevali 17. februarja z izvedbo Drugega klavirskega koncerta Sergeja Rahmaninova v družbi pianistke Tatjane Ognjanović, orkester pa bo izvedel še Wagnerjev Čar velikega petka iz Parsifala in uverturo iz njegove opere Tannhäuser.

Marca bodo "svojo tehnično in umetniško zrelost razkazali štirje nadarjeni mladi glasbeniki" Sebastijan Buda, Blaž Ogrič, Gašper Okorn in Petar Kšenek, 7. aprila bo dirigentsko palico vihtela britanska, v Berlinu delujoča dirigentka in nekdanja fagotistka berlinske Komične opere Catherine Larsen-Maguire. Pri Poulencovem Concert champetre bo kot solist nastopil mladi virtuoz na čembalu Jean Rondeau. Simfonični orkester RTV Slovenija bo izvedel še Chabrierjevo Pastoralno suito ter Debussyjeve Tri preludije in Morje, tri simfonične skice za orkester.

Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Matej Kolaković
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Matej Kolaković

Majski koncert bodo začeli z deli Samuela Barberja Adagio za godala in Knoxville: Poletje 1915, pri katerih bo nastopila v Kanadi rojena slovenska sopranistka Theresa Plut. Simfoniki bodo izvedli še Webernovih Pet skladb za orkester in Regerjeve Variacije in fugo na Beethovnovo temo.

Zadnji, 9. koncert Kromatike bo pustil svoj pečat 9. junija. Dirigent tega večera bo nekdanji šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao. Orkester bo izvedel Schönbergovo Ozarjeno noč, pri Brahmsovem Koncertu za klavir in orkester št. 1 pa se jim bo pridružila solistka pianistka Meta Fajdiga.