Skupina Bijelo dugme se je v Sarajevo vrnila po 15 letih. Foto: EPA
Skupina Bijelo dugme se je v Sarajevo vrnila po 15 letih. Foto: EPA
Občinstvo se ni dalo motiti kljub slabemu ozvočenju. Foto: EPA

Zaradi njega se koncerta na stadionu Koševo sicer ni udeležilo približno 15.000 ljudi, ki so kupili vstopnico, a je na dogodku, ki je bil svojevrstno dejanje sprave med Bregovićem in Sarajevom, kljub temu prepevalo okoli 45.000 ljudi, je poročal Radio Slovenija. Obiskovalci niso pokazali, da bi jih motilo slabo ozvočenje, za kar je bil kriv dež, ampak so uživali ob največjih uspešnicah, med katerimi so tudi Šta bi dao, da si na mom mjestu, Bitanga i princeza, Uspavanka za Radmilu M, Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo in Ćiribiribela.

Glavni krivec za vrnitev nekdanji menedžer
Skupino je leta 1974 ustanovil Goran Bregović, ki jo je pred petnajstimi leti tudi razpustil. Od takrat so se člani, ki niso ostali v najboljših odnosih, posvetili vsak svoji glasbeni karieri. Za trenutno vrnitev skupine je odgovoren njen nekdanji menedžer Raka Marić, ki je člane zbral za kratko turnejo. Manjka le Ipe Ivandić, ki je pred leti naredil samomor.

Življenje za nekaj ur zastalo ...
Koncert, ki so ga nekateri poimenovali tudi kot edini pravi "domači" koncert Bijelega dugma, je bil nabit s čustvi. Med obiskovalci je bilo nekaj tisoč Slovencev, med očinstvom pa je bilo mogoče videti tako šest- kot 80-letnike. Njihovo "romanje" v Sarajevo je povzročilo zastoje na cestah, med koncertom pa je Sarajevo doživelo tudi telefonski mrk.

Bijelo dugme bodo nastopili še 22. 6. v Zagrebu in 28. v Beogradu.