Magnifico je znan pod številnimi vzdevki, v Beli krajini tudi Šuljakov Robi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Magnifico je znan pod številnimi vzdevki, v Beli krajini tudi Šuljakov Robi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Glasba vsepovsod me moti. Ne zastrupljajo nas samo s hrano in s CO2-jem, ampak tudi z glasbo. Glasba namreč vsebuje energetske delce, ki prodirajo skozi kožo in se dotaknejo celičnega jedra. Če imajo negativne ione močno razvite, slabo vplivajo na nas in se tega niti ne zavedamo.

Magnifico
Juana Molina, glasbenica, ki je zaslovela v Argentini in celotni Južni Ameriki kot komedijantka v TV-šovu, je igralsko slavo zamenjala za bogato in predvsem avtentično glasbeno kariero. V četrtek prihaja na oder Kluba CD. Foto: Druga godba in ŠKUC-Buba

V Križankah bo umetnik s pravim imenom Robert Pešut, ki je v pogovoru z Danilo Hradil Kuplen v oddaji Sopotnik na Valu 202 priznal, da so nastopi v Ljubljani (po rodu je čistokrvni Šiškar) zanj pravzaprav najtežji, saj ga mnogi med občinstvom - zvesto ga spremljajo tudi starši - dobro poznajo, nastopil skupaj s Serbian Army Orchestra in s posebnimi gosti, Slovenskim oktetom. Festival bo, tako kot lani, potekal v obliki glasbenega maratona.

Oddajo Sopotnik z Magnifico v celoti poslušajte tukaj.

Kot je na novinarski konferenci povedal član programskega odbora Zavoda Druga godba Ljubljana Rok Košir, so se za obliko glasbenega maratona odločili, ker se je lani, ko je festival neprekinjeno potekal 29 ur, izkazala za uspešno. Bodo pa tako sebi kot občinstvu tokrat privoščili krajši premor.

Osrednji festivalski program bo potekal 30. in 31. maja, uradno odprtje pa bo že 29. maja v Klubu CD, kjer bo nastopila argentinska glasbenica Juana Molina. Kot so zapisali pri Drugi godbi, Molina podira vse glasbene stereotipe in daje bleščeč glasbeni pečat drugemu desetletju nove dobe.

V petek, 30. maja, se bo festivalski glasbeni maraton začel ob 20.00 v Kinu Šiška, kjer bo po treh letih ponovno na oder stopil Mulatu Astatke. Kralj ethiojazza se bo tokrat predstavil z novim projektom in albumom Sketches of Ethiopia v družbi najboljših glasbenikov londonske jazz scene.

Na odru mu bo ob sledil Bombino, ki velja za tuareško svetovno senzacijo. Izrazna moč njegove glasbe, ki združuje tradicionalne berberske ritme z energijo rokenrola in z miroljubnimi pesmimi, odraža tisočletno zgodovino tuareškega boja za preživetje in dostojanstvo.

Ob 23.30 se bo dogajanje preselilo v AKC Metelkova mesto, kjer bo v Menzi pri koritu nastopil v Parizu živeči Kitajec Wang Li, mojster drumljic in nekaterih drugih kitajskih tradicionalnih instrumentov, na katere igra tako na tradicionalen kot avantgarden način.

V Gala Hali bo sledil koncert Akue Naru, zagovornice svetovne črnske kulture, ki črpa navdih v hiphopu in mladostniškem kovanju rim o socialni problematiki. Po lanskem koncertu v Mariboru bo to njen prvi obisk prestolnice. V Channel Zero bo nastopila še južnokorejska zasedba Jambinai, ki zvok tisoč let starih inštrumentov zliva z distorzijo kitar in elektronskih zank v napetem ozračju. V Klubu Gromka bo od od 22.00 do 5.00 potekal DJ program.

Soboto bodo začeli s koncertom turške zasedbe Rubato v Klubu CD ob 13.00. Kvartet je novembra lani izdal prvenec, s katerim je gostoval po vsej Turčiji. Poleg lastnih skladb igrajo še tradicionalno glasbo iz Anatolije. Sledila mu bo makedonska zasedba Foltin z gosti. Skupina je nastala leta 1995 in je stara znanka slovenskih koncertnih in gledaliških odrov, pa tudi pomembnih tujih festivalov, kot sta Exit in Sziget.

V poletnem gledališču Križanke bo 21.00 nastopil osrednji gost letošnjega festivala Magnifico, skupaj s Serbian Army Orchestra in posebnimi gosti Slovenskim oktetom. Po napovedih organizatorjev bo Magnifico občinstvu pripravil poseben šov. V AKC Metelkova mesto bodo od 23.30 dalje v Channel Zero občinstvo zabavali Jimmy Barka Experience in DJ Borka.

Festival bo ponudil tudi bogat spremljevalni program, v sklopu katerega bodo med drugim potekali ustvarjalna delavnica in ženski pogovori z ameriško urbano umetnico Akua Naru ter vokalna delavnica z Ireno Tomažin.

Zavod Druga godba Ljubljana festival pripravlja v sodelovanju s CUK Kino Šiška in s Cankarjevim domom, pri koncertu Juane Moline pa je njihov partner ŠKUC-Buba.

Glasba vsepovsod me moti. Ne zastrupljajo nas samo s hrano in s CO2-jem, ampak tudi z glasbo. Glasba namreč vsebuje energetske delce, ki prodirajo skozi kožo in se dotaknejo celičnega jedra. Če imajo negativne ione močno razvite, slabo vplivajo na nas in se tega niti ne zavedamo.

Magnifico