Avtor bo drevi pred vhodom v Švicarijo v živo izvedel predelano verzijo skladbe Duh dreves/Dotik, ki je v različnih stopnjah in intenziteti nastajala dve leti. Njegovi zvočni posnetki dajejo glas življenju drevesa v njegovem letnem in življenjskem ciklu, ki se začne kot tudi konča s tišino tišino pred spomladanskim pretokom drevesnih sokov in tišino po uničenju zaradi podnebnih sprememb, suš, požarov.

FM-zvočni dogodek v živo Duh dreves/Dotik, ki ga organizirajo v okviru MGLC-jevega dogajanja ob mednarodnem dnevu muzejev, bo pred Švicarijo izveden prek zvočnega sistema Silent disco (slov. nemi disko). Foto: Cona - Brane Zorman/Irena Pivka
FM-zvočni dogodek v živo Duh dreves/Dotik, ki ga organizirajo v okviru MGLC-jevega dogajanja ob mednarodnem dnevu muzejev, bo pred Švicarijo izveden prek zvočnega sistema Silent disco (slov. nemi disko). Foto: Cona - Brane Zorman/Irena Pivka

Brane Zorman v projektu posebno pozornost posveča dotiku drevesa kot obliki skrbi in zavedanja sobivanja z rastlinami in na drugi strani destruktivnemu dotiku okoljskega uničenja.

Zvočno prehajanje skozi fizični obstoj drevesa
"Od zvokov dotikanja debla, drgnjenja vej, drobljenja odpadlega lubja, listov, vetra v krošnjah, vode, ki napaja korenine, avtor zvočno prehaja skozi fizični obstoj drevesa. Vse tja do lomljenja vej, podiranja dreves in ognja, ki kot opozorilo pred prihajajočo sušo grobo zareže v habitat gozda," je zapisano v napovedi dogodka.

"Znanstveniki in raziskovalci ugotavljajo, da je podnebje vedno bolj burno in nepredvidljivo, drevesa pa bodo zaradi tega trpela sušo. Sušna obdobja bodo povzročila izumrtje celih pasov dreves, ker ta ne bodo mogla črpati dovolj vode. Radikalne vremenske spremembe naredijo samo udarec, ki vse odnese, v zemlji pa ne pusti nobenih hranljivih snovi," pa je za STA o zasnovi projekta povedal njegov avtor.

Kaj je ambisonična tehnologija?
Drevišnji koncertni dogodek bo izveden v prostorski ambisonični tehnologiji, z opremo Silent Disco (slov. nemi disko), ki jo sestavlja več mikro FM-oddajnikov in slušalk kratkega dometa na več frekvencah. Ambisonična tehnologija omogoča občinstvu intenzivno zvočno doživetje vpetosti in obkroženosti z zvokom v prostoru, ob tem pa dovoljuje umetniku, da zvoke v skladbi prosto premešča in z njimi manipulira v 360-kotnem sferičnem prostoru. Hkrati pa zvok posreduje prek običajnih stereoslušalk do poslušalstva. Organizatorji opominjajo, da je število slušalk omejeno, zato je prijava na zvočni dogodek obvezna.

V središču subtilnega zvočnega dogajanja
Skladba s posnetimi in obdelanimi zvoki dreves, ki nastajajo tako znotraj samega organizma kot tudi ob dotiku človeka in okolja, ustvarja čustveno in dramatično glasbeno fabulo, nabito z naravnimi in ojačanimi zvoki, ki se energično spajajo in prepletajo. Dinamična osemkanalna prostorska postavitev vsrka poslušalca v središče zvočnega dogajanja, so še zapisali organizatorji dogodka, ki je partnerski projekt zavoda za procesiranje sodobne umetnosti Cona in MGLC Švicarija.

Avtor projekta Brane Zorman. Foto: Val 202/Brane Zorman
Avtor projekta Brane Zorman. Foto: Val 202/Brane Zorman

Brane Zorman je skladatelj, zvočni in intermedijski umetnik, zvočni manipulator, producent in kurator ter nekdanji frontman zasedbe O! Kult. Svoja zvočna dela ustvarja za gledališke, intermedijske in plesne predstave. V odnosu do zvoka in prostora razvija različne strategije, tehnike, dinamične in interaktivne module, snema in reinterpretira zvočne krajine in z uporabo sofisticiranih orodij kreira elektronske in akustične zvočne skulpture.

Drevišnji dogodek Duh dreves/Dotik pred Švicarijo z začetkom ob 20. uri spada v okvir avtorjeve istoimenske razstave, ki jo sestavljata glasbena skladba in instalacija. Razstavo si je mogoče do 10. septembra ogledati oziroma ji prisluhniti v Stekleniku, galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost.

Galerijo Steklenik je mogoče obiskati v delovnem času rastlinjaka Tivoli. Foto: Steklenik
Galerijo Steklenik je mogoče obiskati v delovnem času rastlinjaka Tivoli. Foto: Steklenik