Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

Skupina ustvarja avtorsko instrumentalno glasbo, mešanico rocka, bluesa in džeza. Nocoj bodo predstavili nov album Iztrošeni in predvidljivi fusion vzorci.

Album je njihov peti po vrsti, posneli so ga v zadnjem letu in pol v domačem studiu v Tolminu, na njem je osem skladb. Izdali so ga v fizični obliki v samozaložbi in bo takoj po koncertu na voljo na njihovi spletni strani, dogovarjajo pa se, da bi bil dosegljiv tudi na vseh platformah s pretočno glasbo.

To bo drugi koncert iz cikla Cankarjevi torki, ki ga bo mogoče na ta način spremljati na kanalu YouTube in Facebooku. Član zasedbe Andrej Maver pravi, da bodo v kakšni uri ob novih skladbah odigrali tudi nekatere iz prejšnjih obdobij.

"Za zdaj bo fizični album čakal na koncerte in tiste, ki si ga bodo naročili po pošti," je povedal Maver, ki upa, da se bodo koncerti z občinstvom lahko kmalu spet dogajali.

"Dandanes je album le neki spomenik v času, da obeležiš svoje delovanje, je bolj kot ne samo vizitka, ampak neka retrospektiva trenutnega časa. Nekateri še vedno radi na koncertih vprašajo po CD-jih, ker jih radi primejo v roke," je povedal bobnar zasedbe. Naslov so mu dali iz šale, saj "so jih nekoč označili za fusion glasbenike, ki preigravajo stare finte".

"Žanrsko težko opredeljivi"
Skupina, v kateri so še Matej Magajne (kitara), Miloš Leban (klaviature) in Andrej Klavžar (bas), je doslej nastopala na klubski in festivalski sceni, saj s svojo avtorsko instrumentalno glasbo, ki jo označujejo za progresivni rock oziroma za žanrsko težko opredeljivo, ni pogosto predvajana na radiih. "Čeprav so nas nekateri uredniki lepo podprli v teh časih," je povedal Maver. V zadnjih letih so nastopali tudi v tujini ‒ naštevajo Hrvaško, Avstrijo in Italijo, kjer je alternativna scena pred koronavirusom še vedno cvetela.

Začeli so s klasiki, kot so Deep Purple, The Doors in Santana, pozneje pa so se bolj nagibali proti fusion-rock-džez avtorstvu, kot je značilno za skupini Camel in Colloseum, a so vseskozi, tako Maver, ostajali "feedbackovski".

Kot so zapisali v CD, je naslov albuma "namerno šaljiv, mogoče pa tudi primeren izraz za album, kajti skladbe včasih dajejo občutek že slišanega ali bolje rečeno preverjenega gradiva". Skupina se s tem ne obremenjuje, glasbo ustvarja izključno iz lastnega občutka in zadovoljstva ter z veliko predanosti do dela.