Festival Europa Cantat je največji kulturni dogodek ob predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja. V idealnih pogojih bi Europa Cantat privabila več kot 3000 pevcev iz več držav, mesto pa bi skupaj s poslušalci nekaj dni od jutra do večera dihalo z zborovsko glasbo.

Vsebine tudi na spletni televiziji
Iz tujine so za koncertni del, ki mu bo mogoče prisluhniti v živo, privabili priznane zasedbe Singer Pur, Ringmasters, Postyr in Tenebrae. Koncert zbora Tenebrae je sicer prestavljen na september.

Domačo zborovsko (po)ustvarjalnost bodo zastopali Zbor Slovenske filharmonije, Dekliški zbor sv. Stanislava, združena zbora Megaron in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Perpetuum Jazzile. Predstavilo se bo še nekaj domačih zborov, na sporedu pa je tudi koncert družin, ki jih zaznamuje glasba.

Študijski del in delavnice o zborovstvu bodo organizatorji namesto v živo ponudili na spletni televiziji Europa Cantat, kjer bo izobraževalni program potekal vsakodnevno med 8. in 18. uro.

Natančen program festivala
najdete na tej povezavi.

Festival so drevi v Cankarjevem domu odprli domači in gostujoči izvajalci s prepletom različnih glasbenih slogov ter novih in že znanih skladb. .

Nastopili so zbor sv. Nikolaja iz Litije, nemška vokalna skupina Singer Pur, solistki Kim Nazarian iz ZDA in Katarina Henryson iz Švedske, pevka Zvezdana Novaković ter različni instrumentalisti.

Fotografska razstava v parku Tivoli
V okviru festivala je na Jakopičevem sprehajališču do 1. avgusta na ogled razstava Zborovska fotopromenada. Poleg razstavljenih fotografij o zborovski glasbi v galeriji na prostem so vse druge fotografije, ki so prispele na natečaj za razstavo, na ogled na festivalski spletni strani.

V Ljubljani začetek festivala Europa Cantat