Britanska vokalna zasedba Tenebrae. Foto: Sim Canetty-Clarke
Britanska vokalna zasedba Tenebrae. Foto: Sim Canetty-Clarke

"Letošnji julij bo v znamenju zborovske glasbe. Petje povezuje, zato vas vabimo, da se nam pridružite," pravi Urška Bittner, vodja festivala Europa Cantat 2021. Šestdnevni dogodek, ki bo potekal med 17. in 22. julijem v Ljubljani, pripravlja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo.

Potekal bo v hibridni obliki, z dogodki v živo in na spletu. Med dogodkom bo delovala spletna televizija Europa Cantat, na kateri bodo vsak dan med 8. in 18. uro predvajali bogat izobraževalni glasbeni program.

Vokalna skupina Ringmasters. Foto: Europa Cantat
Vokalna skupina Ringmasters. Foto: Europa Cantat

"Če bo torej Slovenija ostala v zeleni fazi, bo to poletje v Ljubljani odzvanjala zborovska pesem, ki bo med drugim prinesla sporočilo, da se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice," so sporočili organizatorji iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Ljubljano bo med festivalom med drugim obiskala britanska vokalna skupina Tenebrae, "ki v mednarodnem zborovskem svetu velja za čisti presežek," opisujejo pri JSKD-ju. Zborovsko petje bo na različnih ljubljanskih prizoriščih odzvanjalo vse od slavnostnega odprtja na Kongresnem trgu, na katerem bodo nastopile različne vokalne zasedbe, pa vse do zaključnega nastopa moške vokalne skupine Ringmasters iz Švedske, ki je leta 2012 postala najboljši barbershop kvartet na svetu. Na dan odprtja bodo na Novem trgu nastopile izbrane domače vokalne družine, ki bodo prepevale na koncertu Družinski DO RE MI, posnetke tujih pevskih družin pa si bo mogoče ogledati na televiziji Europa Cantat.

Slovenske pevske družine vabijo k prijavam
Na festivalskem odru se bodo v različnih glasbenih slogih predstavile tudi slovenske pevske družine, ki se lahko za koncert na spletni strani Europa Cantat 2021 prijavijo še do ponedeljka, 31. maja.

Nemška a capella zasedba Singer Pur. Foto: Markus Amon
Nemška a capella zasedba Singer Pur. Foto: Markus Amon

Od klasičnega do džezovskega pop petja
Cikel Prisluhni Sloveniji bo namenjen predstavitvi slovenske zborovske tradicije in novosti. Pripravljajo večer domačih mladinskih zborov, nastop Perpetuum Jazzila, pevskega zbora Slovenske filharmonije, dekliškega pevskega zbora sv. Stanislava, komornega zbora KGBL Ljubljana, komornega zbora Megaron in koncerta slovenske ljudske glasbe.

Fotografska razstava zborovske glasbe
Na Jakopičevem sprehajališču bo med 1. julijem in 1. avgustom na ogled tudi razstava Zborovska fotopromenada. Poleg razstavljenih fotografij o zborovski glasbi v galeriji na prostem bodo vse druge fotografije, ki so prispele na natečaj za razstavo, na ogled na festivalski spletni strani, so še sporočili z JSKD-ja.