Slovenski pevski zbor Carmen manet, ki je leta 2017 zmagal na tekmovanju za zborovske pevce Evrovizijski zbor. Foto: Europa Cantat
Slovenski pevski zbor Carmen manet, ki je leta 2017 zmagal na tekmovanju za zborovske pevce Evrovizijski zbor. Foto: Europa Cantat

Festival bo v soboto, 17. julija, ob 21. uri odprl glasbeni spektakel na Kongresnem trgu v režiji Mateja Filipčiča, ki ga bo v neposrednem prenosu mogoče spremljati tudi na RTV Slovenija. Nastopili bodo Zbor Sv. Nikolaja Litija, vokalna skupina Singer Pur (Nemčija), Kim Nazarian (ZDA), Katarina Henryson (Švedska), Zvezdana Novaković in raznovrstni instrumentalisti.

Dogajanje bo izvedeno v hibridni obliki
Festival Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije potekal v hibridni obliki, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Kot je napovedala v. d. direktorice JSKD-ja Metka Šošterič, bo festivalski teden vsebinsko bogat in bo prinesel največ, kar je v danih okoliščinah izvedljivo – zveneča imena glasbenih zasedb in predavateljev iz tujine ter izjemne dogodke.

Natančen program festivala
si lahko pogledate tukaj.

Vodja letošnjega festivala Urška Bittner Pipan je povzela priprave, ki so se začele že leta 2017. Takrat so seveda "štartali v nekem drugem svetu, ko še ni bilo epidemije". Po njenih besedah jim je nato kljub pandemiji covida-19 in zaprtju sveta uspelo privabiti skoraj 3000 mednarodnih udeležencev, sledilo je njihovo razvrščanje v ateljeje.

Posnetek z novinarske konference, na kateri so organizatorji predstavili program in druge podrobnosti glede festivala Europa Cantat 2021. Foto: Europa Cantat
Posnetek z novinarske konference, na kateri so organizatorji predstavili program in druge podrobnosti glede festivala Europa Cantat 2021. Foto: Europa Cantat

Vendar je aprila postalo jasno, da tega dela festivala v takšni obliki ne bo mogoče izvesti, zato so morali njihovo udeležbo odpovedati. Posledično so se začeli usmerjati v drugačno obliko, pri čemer so uspeli v precejšnji meri ohraniti bogat izobraževalni program.

Program za velike odre, pripravljen v rekordno kratkem času
Po besedah festivalske vodje prihajajo v Ljubljano velike zvezde, na festivalu pa bodo nastopili tisti slovenski zbori, ki so se v tem trenutku zmožni predstaviti. Kot je poudarila, so namreč slovenski pevski zbori ponovno dobili možnost za vaje šele sredi maja. Tako bodo v rekordno kratkem času pripravili program za velike odre. Za festival so rezervirali največje prizorišče – Kongresni trg, Novi trg, Slovensko filharmonijo in Cankarjev dom, saj so v maju še veljale stroge omejitve glede zasedenosti prizorišč.

Izobraževalni program – srčika festivala
Programska vodja Europa Cantat 2021 Mihela Jagodic je povedala, da jim je, kljub temu da so bili med pripravami prisiljeni večkrat spreminjati scenarij, uspelo pripraviti tri sklope programa – koncerte, delavnice in posebne projekte. Srčika festivala je izobraževalni program, po čemer se Europa Canatat tudi razlikuje od drugih zborovskih dogodkov.

Izobraževalni program bo na voljo na
spletni televiziji Europa Cantat
ter bo potekal vsakodnevno med 8. in 18. uro.

Razstava Zborovska fotopromenada je na ogled na Jakopičevem sprehajališču. Foto: Europa Cantat
Razstava Zborovska fotopromenada je na ogled na Jakopičevem sprehajališču. Foto: Europa Cantat

Zborovska fotopromenada v Tivoliju
Med festivalskimi dogodki je omenila razstavo Zborovska fotopromenada, ki je na Jakopičevem sprehajališču na ogled do 1. avgusta. Poleg tega bo Ljubljano v času festivala obiskalo nekaj izjemnih glasbenih zasedb iz tujine: britanska vokalna skupina Tenebrae, danska zasedba Postyr in švedski moški kvartet Ringmsasters. V ciklu Prisluhni Sloveniji bo mogoče prisluhniti delom slovenskih skladateljev.

Sekretarka na ministrstvu za kulturo in skrbnica projekta Marjeta Pečarič je dodala, da se na ministrstvu že od vsega začetka zavedajo pomena festivala Europa Cantat, zato mu posvečajo veliko pozornosti in tudi finančno podporo. Po besedah vodje Oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana (MOL) Mateje Demšič tudi MOL že ves čas podpira festival, ne le logistično, temveč tudi finančno.