Fresh Dust Trio & Felix Henkelhausen so Jaka Berger, Samo Šalamon in Marina Džukljev ter nemški kontrabasist Felix Henkelhausen. Foto: Jazz Cerkno/Dovile Sermokas
Fresh Dust Trio & Felix Henkelhausen so Jaka Berger, Samo Šalamon in Marina Džukljev ter nemški kontrabasist Felix Henkelhausen. Foto: Jazz Cerkno/Dovile Sermokas

Na festivalu se bodo od četrtka zvrstili koncerti desetih mednarodnih in slovenskih zasedb na glavnem odru, ki je tokrat prvič postavljen na parkirišču pri t. i. stari Eti. Kot napovedujejo organizatorji, bodo obiskovalci lahko prisluhnili džezovskim muzikam, ki se spogledujejo s tradicionalnimi godbami in klasično glasbo, kot vselej pa bo festival ponudil eksperimentalne pristope.

Natančen program 26. festivala
Jazz Cerkno si lahko pogledate tukaj.

Sorodna novica Žiga Koritnik: "Džez je črno-bel, od nekdaj je bil tak in tako ga tudi sam vidim"

Deseterica koncertov na glavnem odru
V Cerknem se bo odvilo tudi nekaj premiernih slovenskih koncertov. Na glavnem odru se bodo poleg Fresh Dust Tria and Felixa Henkelhausna zvrstile še zasedbe More Low Than Low Quintet, Naked, novi projekt Zlatka Kaučiča z naslovom Pogum pogumnih, ALSO, Jaimie Branch: FLY or DIE, duo Kaje Draksler z imenom Czajka i Puchacz, Tania Giannouli Trio, Tell No Lies in Angles 8.

Poleg koncertnega dogajanja bo festival zaznamoval spremljevalni program. Direktor festivala Simon Kenda je povedal, da bo ta med drugim vključeval fotografsko delavnico Žige Koritnika Jazzy-ga! ter otroško glasbeno delavnico pod vodstvom Boštjana Gombača in Petre Vidmar.

V sotesko Pasice umeščen nastop
Cerkno in okolico bodo razgibali tudi drugi glasbeni dogodki. Nekateri bodo postavljeni na Stari plac, ki je bil pred koronsko krizo domovanje festivala, oživela bo Glasbena šola Cerkno.

Glasbenika Martin Küchen in Samo Kutin se bosta predstavila v Partizanski bolnici Franja v soteski Pasice. Gre za švedskega in slovenskega glasbenika, ki bosta premierno v Sloveniji predstavila skupni album Stutter and Strike, ki je izšel lani pri Zavodu Sploh. Njun nastop organizirajo v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija, če bo deževalo, ga bodo prestavili v dvorano Glasbene šole Cerkno.

Kako zveni zvočni odtis Cerkljanske?
V Cerkljanskem muzeju je že zdaj mogoče prisluhniti končnemu rezultatu večletnega projekta Boštjana Perovška, multimedijski instalaciji Zvočni odtis Cerkljanske, ki je nastala v sodelovanju z OM Produkcijo. Med letoma 2018 in 2020 je na festivalu potekala delavnica snemanja zvokov Cerkljanski zvočni safari, ki so jo zasnovali s tem veteranom eksperimentalne glasbe.

Pogled nazaj: 25 let festivala Jazz Cerkno
Festival od leta 2014 v sodelovanju s spletno revijo Nova Muska pripravlja okroglo mizo (podmizje) z aktualno temo. Tokrat jo bo zaznamovalo četrt stoletja delovanja Jazza Cerkno. Na okrogli mizi bodo razpravljali in iskali odgovore na številna vprašanja o festivalu, je še napovedal Kenda. Pri Novi Muski pa so napovedali, da se bo letos "ozrlo nazaj, da bi lažje prebrodili te kruto prelomne čase, ko se poslavljamo od sveta, kot smo ga poznali doslej, ter še iščemo in utiramo pot v neznano prihodnost".