"Vratolomni omnibus zabave, zajet v neskončni splet melodij Straussa mlajšega," so o opereti Netopir zapisali pri SNG-ju Maribor. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor bo torej z opereto Netopir gostovalo na Kongresnem trgu 7. julija ob 21. uri. Opereta z izvirnim naslovom Die Fledermaus je ena najbolj znanih operetnih mojstrovin Johanna Straussa ml. (1825–1899) iz slavne dunajske dinastije Strauss.

Opereta se izvaja v slovenskem jeziku z angleškimi nadnapisi. Foto: SNG Maribor/Tiberiu Marta
Opereta se izvaja v slovenskem jeziku z angleškimi nadnapisi. Foto: SNG Maribor/Tiberiu Marta

K zlaganju operete naj bi ga spodbudil francoski "kralj operet" Jacques Offenbach, ki je bil prepričan, da je Straussu ml. lahkotnejši odrski žanr pisan na kožo. Odrske situacije sta po motivih farse Juliusa Rodericha Benedixa napisala libretista Karl Haffner in Richard Genee, delo pa je krstno izvedbo doživelo leta 1874.

Visokoleteče ambicije in vsakovrstne lumparije
Gre za večplastno zgodbo spletk, prepovedanih ljubezni, previsokih ambicij in lumparij vseh vrst. Žgečkljivo delo, ki nazorno prikazuje dvojno moralo dunajskega meščanstva, je tudi zaradi očarljivih kostumov in dobro osnovane glasbe doživelo že na tisoče uspešnih uprizoritev.

V Netopirju spoznamo nestanovitnega Eisensteina, razočarano soprogo Rosalindo, sobarico Adele z ambicijami igralke in v Rosalindo zaljubljenega Alfreda. To pa je le preludij k pretresljivim razkritjem, ki se zgodijo na glamurozni plesni zabavi v vili kneza Orlovskega, kjer vsak dobi, kar si zasluži - streznitev v realnost, in to v zaporniških celicah. Tam je ječar Frosch, ljubitelj žlahtne kapljice, so vsebino povzeli na spletni strani festivala.

Netopir je v SNG-ju Maribor zaživel v režiji Stanislava Moše. Vlogo Gabriela von Eisensteina poje Martin Sušnik, njegove žene Rosalinde Andreja Zakonjšek Krt, Rosalindine sobarice Adele Petja Ivanova, upravnika zapora Franka Sebastijan Čelofiga, učitelja petja Alfreda Tim Ribič, notarja dr. Falkeja Jaki Jurgec, odvetnika dr. Blinda Dušan Topolovec, princa Orlovskega Dada Kladenik, Adeline sestre Ide Mojca Potrč in prinčevega sluge Bojan Hinteregger. V vlogi ječarja Froscha nastopa Vojko Belšak.

Kot so še sporočili organizatorji 68. Ljubljana Festivala, imetnikom vstopnic teh ni treba zamenjati, jih je pa še nekaj na voljo.