Simfonični orkester RTV Slovenija bo 1. oktobra ob 12.00 nastopil v radijskem studiu, koncertu pa bo mogoče prisluhniti na valovih 3. radijskega programa Ars. Foto: MMC RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija bo 1. oktobra ob 12.00 nastopil v radijskem studiu, koncertu pa bo mogoče prisluhniti na valovih 3. radijskega programa Ars. Foto: MMC RTV SLO
Film Erotikon
Film Erotikon režiserja Gustava Machatýja pripoveduje o potniku Georgeu, ki za eno noč zapelje hčer železniškega čuvaja Andreo, nato pa jo zapusti. Andrea ugotovi, da je noseča, a George je z mislimi in dejanji že pri drugi ženski. Foto: Slovenska kinoteka

V Slovenski kinoteki so predvajali češko-slovaški nemi film Erotikon, ki ga je v živo spremljal džezkvintet v zasedbi Tarek Yamani, Goran Rukavina, Primož Grašič, Lojze Krajnčan in Kristjan Krajnčan. V dvorani Slovenske kinoteke je nato sledila okrogla miza z naslovom Mediji, prostor za glasbo. Na okrogli mizi so preizpraševali vlogo glasbe v današnjem času, in sicer ali lahko glasba obstaja kot samostojna, absolutna umetnost ali pa je danes le še podlaga besedi.
V duhu programskega izhodišča festivala, torej medijskega soočenja, so glasbo torej povezovali predvsem z mediji, kot sta film in video.


Unicum tudi v studiu RTV-ja, na spletu in na Arsu
Ne povsem klasična izvedba koncerta se obeta 1. oktobra točno opoldne, ko bo Simfonični orkester RTV Slovenija s pianistom Zoltanom Petrom in pod taktirko dirigenta Ena Shaa nastopil v Studiu 26. Simfoniki RTV Slovenija bodo priredili prvi spletni koncert v svoji zgodovini. Poslušati ga bo mogoče na multimedijskem portalu RTV Slovenija oziroma spletni strani simfonikov in neposredno na valovih programa ARS, avtorji skladb pa bodo v času koncerta odgovarjali na vprašanja občinstva v spletni klepetalnici.

Koncert boste v petek, 1. oktobra, ob 12.00 lahko spremljali tukaj.
Štirje znani slovenski skladatelji, Ivo Petrić, Peter Šavli, Rok Golob in Daniel Perlongo pa bodo na vaša vprašanja odgovarjali v spletni klepetalnici.

Nekaterim krstnim izvedbam bo mogoče prisluhniti 4. oktobra, ko bo v hotelu Mons nastopil ansambel za sodobno glasbo MD7 pod taktirko Stevena Loya. Izvedli bodo dela mlade skladateljice Helene Vidic, Larise Vrhunc in ameriškega skladatelja Danijela Perlonga.
Burleska ob glasbeni spremljavi v živo
V obliki glasbe in filma bo festival ponudil tudi Zgodbo o vojaku Stravinskega. Pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh bo skupina sedmih glasbenikov poskrbela za glasbeno spremljavo, igralca Janez Škof in Gregor Baković pa bosta pod režijsko taktirko Diega de Bree izvedla burlesko, kar bodo predvajali kot nemi film.
Zadnji večer v družbi Cantusa
Na programu festivala najdemo še klasičen koncert avantgardne in postavantgardne glasbe, katerega idejni vodja je pianistka Nina Prešiček. Na njem bo mogoče prvič v Sloveniji prisluhniti glasbilu ondes martenot. Festival za sodobno glasbo Unicum se bo sklenil 8. oktobra s koncertom hrvaškega ansambla Cantus pod taktirko Borislava Šipuša.