Grafenauer Flamenco Project, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Grafenauer Flamenco Project, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Izidor Erazem Grafenauer se je s kitaro začel ukvarjati pri osmih letih; klasično kitaro je študiral v Ljubljani in Zagrebu, v Benetkah pa je magistriral iz igranja baročne lutnje in teorbe. Kljub mladosti je v svoji bogati glasbeni karieri nastopal s številnimi priznanimi glasbeniki in nanizal lepo število uspehov in nagrad. Bogat repertoar klasične glasbe dopolnjuje z deli iz zakladnice stare glasbe, zdaj pa dodaja še avtorsko glasbo, ki je zaznamovana s flamenkom.

Izidor Erazem Grafenauer, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Izidor Erazem Grafenauer, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Leta 2018 je izšla Grafenauerjeva prva samostojna plošča s skladbami za baročno lutnjo Preludio, leto pozneje še druga plošča Dela slovenskih skladateljev za solo kitaro in kitaro v komornih skupinah, trenutno pa je v nastajanju tretja, prva z avtorskimi skladbami.
Ideja za Grafenauer Flamenco Project se je porodila med pandemijo covida-19. Pri projektu sodelujejo violončelist Bernardo Brizani, trobentač Luka Ipavec, basist Jošt Lampret, tolkalistka Petra Vidmar in violinistka Ana Mezgec. Na snemanju albuma, ki je potekalo oktobra 2023 v Madridu, sta se ekipi pridružila še tolkalist José Manuel Ruiz Motos - Bandolero in trobentač Enrique Rodríguez - Enriquito.
V glasbeni oddaji Prva vrsta na 1. programu Radia Slovenija smo slišali skladbe: Yerbabuena, Amillo, Olas Turquesas in Alma del sur. Avtor vseh je Izidor Erazem Grafenauer.

Grafenauer Flamenco Project
Grafenauer Flamenco Project