Tomaž Grom (1972) in Žiga Golob (1973). Foto: Cankarjev dom
Tomaž Grom (1972) in Žiga Golob (1973). Foto: Cankarjev dom

Tomaž Grom in Žiga Golob sta na novo priložnost za sodelovanje čakala kar 20 let. Medtem sta muzicirala s številnimi sodelavci v glasbenih, gledaliških in filmskih kreacijah, na odrih doma in po svetu. "Tokrat pripravljeno bo vsekakor še ne slišano in ne videno," so koncert napovedali v Cankarjevem domu.

Na oder brez ozvočenja in elektronike
Grom je po lastnih besedah vabilo izkoristil za pripravo in izvedbo zamisli brez konceptov, ki bi bili zunaj glasbenih parametrov. Tokrat bo doma pustil ozvočenje in elektroniko. Dodal je: "Še vedno me sicer vabi draž neznanega, ki se ga s strahom veselim. Tu mislim predvsem na muziciranje z Žigo."

Nikoli enak pristop k improvizaciji
Golob pa je dejal: "Kadar nastopam solistično, vedno improviziram. Res pa je, da pristop k improviziranju rahlo spreminjam od koncerta do koncerta ali celo od 'skladbe' do 'skladbe'. Včasih gre za nekakšen ohlapen opis iz dveh, treh pridevnikov, kakšno občutje bi želel ustvariti, včasih si določim, z naborom katerih tonov bom začel ali pa kaj tretjega."

Pred koncertom kontrabasistov so v kovidni seriji spletnih solističnih in duokoncertov v Cakarjevem domu nastopili dvojec pianistov Bowrain oziroma Tine Grgurević in Saša Vollmaier ter dvojec saksofonistov Cene Resnik in Boštjan Simon.


Koncert Groma in Goloba je bilo mogoče spremljati v brezplačnem prenosu, posnetek pa si lahko pogledate spodaj.