Riccardo Muti v svetu klasične glasbe uživa zvezdniški status, trenutno je direktor chikaških simfonikov, pred tem pa je služboval v Firencah, Londonu, Philadelphii, Milanu in Salzburgu. Foto: EPA
Riccardo Muti v svetu klasične glasbe uživa zvezdniški status, trenutno je direktor chikaških simfonikov, pred tem pa je služboval v Firencah, Londonu, Philadelphii, Milanu in Salzburgu. Foto: EPA
Chiara Muti je v Italiji znana predvsem po filmskih in gledaliških vlogah. Poročena je s francoskim pianistom mlajše generacije Davidom Frayjem. Foto: EPA

Svetovno znan 75-letni maestro je leta 1994 vodil tudi premiero aktualne uprizoritve v postavitvi Roberta de Simoneja, 44-letna maestrova hči pa je z opero, ne le z Mozartom, dobro seznanjena. "Svoj režijski talent je dokazala z Manon Lescaut v Rimu in Figarovo svatbo v Neaplju in Bariju," je povedal Muti.

Dvojice se veselijo tudi v Dunajski državni operi. "Zelo lepo je bilo videti, kako je Muti lansko jesen z našim orkestrom deloval na Japonskem. In vsi smo zelo veseli, da se bo po tem uspešnem gostovanju vrnil v Dunajsko državno opero z novo produkcijo Cosi fan tutte," je povedal direktor hiše Dominique Meyer.

Italijanski dirigent trenutno pripravlja Verdijevo Aido, ki jo bo poleti vodil na Salzburškem festivalu. Naslovno vlogo bo pela Ana Netrebko, režijo pa je prevzela iranska umetnica Shirin Neshat. "Z navdušenjem sem sprejel zamisel novega intendanta Markusa Hinterhäuserja, da povabi veliko umetnico Shirin Neshat, ki se v svojih filmih ukvarja s položajem žensk na Bližnjem vzhodu," je komentiral Muti.

Salzburška Aida se bo osredotočala zlasti na razmerje med različnimi rasami, kulturami in religijami. "To je še posebej aktualna tema v svetu, ki ima težave z integracijo," je prepričan Muti.

Julija bo Muti nastopil v Iranu v okviru multikulturnega dogodka Poti prijateljstva, ki ga organizira festival iz Ravenne. "Potovanje v Teheran ima poseben pomen na politični ravni. Glasba je vedno igrala vlogo posrednika [...] Zahodna glasba je postala dediščina v mnogih delih sveta, saj govori univerzalni jezik. Ideja naših izletov je, da v naš orkester in zbor vključimo glasbenike iz držav, ki jih obiščemo," je povedal Muti.