V petek bo skupina Borghesia nastopila v programu jubilejnega, 20. Orto festa. Foto: Andraž Muljavec
V petek bo skupina Borghesia nastopila v programu jubilejnega, 20. Orto festa. Foto: Andraž Muljavec

Izid plošče spremlja veliko razstavo o zgodovini elektronske glasbe, ki je pod naslovom Electro, od Kraftwerk do Daft Punk na ogled v francoski prestolnici, in sicer v tamkajšnji Pariški filharmoniji. Obiskovalci lahko skozi razvoj estetike, inovacij in mitologij elektronske glasbe spoznajo njen izjemni pomen za sodobno glasbo in širšo popularno kulturo, razstava pa bo na ogled do 11. avgusta

Sorodna novica "Kar se žanra tiče, sva bila popolnoma nezvesta in brezpogojno sva ljubila vse"

Skladbe, ki so spremenile sodobno glasbeno krajino
Skladba No Hope No Fear je na dvojnem LP-ju Dancing in Darkness uvrščena med elektronske uspešnice, kot so D.A.F., Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, Front 242 in Nitzer Ebb. "Dancing in Darkness je hommage rojstvu 'evropskega techna' in zasedbam, ki so skozi svojo ideologijo, politiko in estetiko spremenile sodobno glasbeno krajino," so sporočili z aktualne založbe slovenske zasedbe Moonlee.

Začetek slovenske elektro-rockerske zasedbe Borghesia sega v leto 1982, ko so jo ustanovili nekdanji člani alternativne gledališke skupine FV-112/15. Pri snovanju svoje prepoznavne estetike se od samih začetkov skupina napaja iz podob prepovedanega, tabuiziranega in zatrtega. V 80. so bili z glasbenim kolektivom Laibach med mednarodno najbolj prepoznavnimi predstavniki slovenskega alternativnega glasbenega prizorišča ter prvoborci razvijajoče se podzemne darkerske elektronske scene.

Po vrsti albumov je v ustvarjanju Borghesie od sredine 90. let do leta 2009 sledilo zatišje ‒ tedaj sta se ustanovna člana skupine Aldo Ivančič in Dario Seraval vrnila k skupnemu ustvarjanju glasbe.

Novo poglavje z razširjeno zasedbo je prinesel povratniški album And Man Created God (Metropolis Records, 2014), lani pa je skupina izdala album Proti kapitulaciji (Moonlee Records). Kot so zapisali pri založbi, je Proti kapitulaciji multidisciplinarni projekt, "temelječ na stihih Srečka Kosovela, dediščini avantgardne in plesne glasbe ter unikatnih videoprojekcijah umetnikov Line Rice in Boštjana Čadeža".

Ta petek bo skupini mogoče prisluhniti v sklopu jubilejnega Orto festa, do junija pa napoveduje še koncerte v Beogradu, Novi Gorici in Zagrebu. Na avdiovizualnih nastopih bodo postregli tako z novim materialom kot uspešnicami starejšega datuma.