Tvoje solze me bolijo je bil otožen nostalgičen valček, ki se je ljudem najbolj usedel v srce. Foto: RTV SLO
Tvoje solze me bolijo je bil otožen nostalgičen valček, ki se je ljudem najbolj usedel v srce. Foto: RTV SLO
Zlati muzkanti
Zlati muzikanti slavijo že drugo leto zapored. Njihova letošnja polka je bila - preroško - naslovljena Iskal sem in našel. Foto: RTV SLO
Magdalena Kropiunig in Boris Kopitar
Magdalena Kropiunig in Boris Kopitar: Se je rodil nov uspešen voditeljski tandem? Foto: RTV SLO
Nuška Drašček, Aleš Klinar in Monika Pučelj
Magdalena Kropiunig
Mario ima Amando, polke in valčki pa Magdaleno. Foto: RTV SLO

Na festivalu Slovenska polka in valček 2006, ki ga je Televizija Slovenija prenašala iz svojega studia na prvem programu, se je predstavilo 12 finalistov, 6 polk in 6 valčkov, toda na koncu so slavili valčki. Skupno nagrado festivala, ki so jo s telefonskim glasovanjem izbrali gledalci, je dobil valček Tvoje solze me bolijo; zanj je glasovalo kar 5319 gledalcev in poslušalcev.

Telefonsko glasovanje je na drugo mesto postavilo ansambel Storžič z valčkom Rad bi iskal (1869 glasov), na tretjo stopničko pa lanske zmagovalce, Zlate muzikante, ki so si s polko Iskal sem in našel v petminutnem glasovanju prislužili 1330 glasov.

Kar so iskali, so našli
Strokovna komisija je izbrala dobitnike nagrad za najboljšo polko, najboljši valček, najboljše besedilo in najboljšega izvajalca. Najboljši izvajalci večera so bili po njihovem mnenju ansambel Vrisk (s polko Moja lepa Belokrajnka), pod najboljše besedilo pa se je podpisal Matej Kocjančič; za skupino Malibu je spisal besedilo valčka Kulk s' lejpa.

Skladbi, ki sta po izboru žirije dobili priznanji za najboljšo polko in najboljši valček, bosta poleg nagrade sto tisoč tolarjev dobili tudi priložnost za snemanje videospota. Član žirije Peter Napret je podelil plaketo najboljšemu valčku - Rad bi iskal, ki ga je odpel ansambel Storžič. Njihova "protiutež", najboljša polka, je letos postala (podobno naslovljena) skladba Iskal sem in našel. Nagrado so Zlati muzikanti prejeli iz rok žiranta Smiljana Greifa.

Ob pestrem glasbenem programu
Večer sta povezovala Magdalena Kropiunig in Boris Kopitar, organizatorji pa so priskrbeli tudi pester spremljevalni glasbeni program, ki si ga je zamislil Aleš Klinar s številnimi glasbeniki. Predstavili so se izvajalci, ki jih na področju narodno-zabavne glasbe le redko srečamo. Tako je bilo med drugim mogoče prisluhniti Moniki Pučelj in Nuški Drašček.

Svež voditeljski tandem
Voditelj, pevec in humorist Boris Kopitar, njegovo ime v našem prostoru že samo po sebi obljublja narodno-zabavno prireditev večjega formata, se je po treh letih vrnil na RTV Slovenija.

Z Magdaleno Kropiunig, ki smo jo v oddaji Pri Jožovcu z Natalijo spoznali kot garderoberko Ester, je Boris Kopitar letos že stal na odru. Januarja so v Mariboru namreč pripravili večer, na katerem so predstavili dvajset najboljših narodno-zabavnih pesmi vseh časov.

Voditeljski par se je ravnal po pravilu Kdor se ljubi, se prepira! V dialogih klepetave Magdalene in potrpežljivega Borisa Kopitarja ni manjkalo duhovitih bodic, s katerimi sta na odru kresala iskre.

Pod scenarij oddaje se je podpisal Jože Krajnc, urednica oddaje je bila Nada Muminovič, režiser pa Slavko Hren. Na razpis se je letos prijavilo 67 kandidatov, strokovna žirija pa je izbrala 12 ansamblov, ki se bodo predstavili s 6 valčki in 6 polkami.

Vrstni red tekmujočih zasedb:
1. Ansambel Storžič (Rad bi iskal)
2. Ansambel F. Žerdonerja s prijatelji (Tiho v mrak je veter nosil)
3. Ansambel Marzel (Nasmeh otroških dni)
4. Ansambel Vandrovci (Foušija)
5. Ansambel Tapravih 6 (V meni je sonce)
6. Ansambel Vrisk (Moja lepa Belokranjka)
7. Ansambel Malibu (Kulk s'lejpa)
8. Ansambel Sredenšek (Falot je)
9. Ansambel Rubin (Samotarjeva pesem)
10. Ansambel Sicer (Pele stope so vse dni)
11. Ansambel Modrijani (Tvoje solze me bolijo)
12. Ansambel Zlati muzikanti (Iskal sem in našel).