Prifarski muzikanti so gledalce in poslušalce prepričali s skladbo Moja dekl'ca. Foto: RTV SLO
Prifarski muzikanti so gledalce in poslušalce prepričali s skladbo Moja dekl'ca. Foto: RTV SLO
Prireditev je tudi letos povezovala Lara P. Jankovič. Foto: RTV SLO
Za dodatno zabavo je poskrbela tudi plesna skupina Mojce Horvat. Foto: RTV SLO
Za spremljavo tekmovalcev je skrbel Big Band RTV Slovenija. Foto: RTV SLO

Besedilo zmagovalne skladbe je delo Bernarda Miklavca in Nuše Furjan, glasbeno podlago pa je prispeval Milan Frlež. Strokovna žirija je za najlepšo narečno popevko izbrala skladbo Ravnica, ki jo je izvedel Halgato band. Za besedilo je poskrbel Feri Lainšček, za glasbo pa Milan Ostojić. Nagrade za najboljše besedilo so šle v roke Metke Ravnjak Javk za skladbo Štajerska hopsadri polka, Bojana Lavriča in Stanka Mihaljeviča za pesem Cetoranska ter Draga Horvata, ki je za skladbo Mama ne đouči prejel glavno nagrado.

Za izvedbo Štajerske hopsadri polke sta poskrbela Teja Saksida in Rudi Šantl, glasbeno podlago pa je napisal Silvester Stingl, skladbo Cetoranska je izvedla zasedba Tramontana na glasbo Bojana Lavriča, za izvedbo pesmi Mama ne đouči pa je poskrbel Drago Jošar, ki si je pripravil tudi glasbo. Glavno nagrado je podelil generalni direktor RTV Slovenija Aleks Štakul.

Kaj je ponudila prireditev?
V narečnemu petju se je preizkusilo 16 nastopajočih, prireditev pa je v Narodnem domu tako kot lani po scenarijskih navodilih Tomaža Letnarja vodila Lara P. Jankovič. V neposrednem prenosu je bilo prireditev mogoče spremljati na 1. programu Televizije in Radia Slovenija ter na programu Radia in televizije Maribor. Za posebno popestritev so poleg tekmovalcev poskrbeli tudi plesalke in plesalci Mojce Horvat.

Najboljše besedilo je izbirala strokovna žirija, ki so jo sestavljale Zinka Zorko, Jelka Šprogar in Mojca Mavčec, najlepšo skladbo pa so izbirali Ivo Umek, Tomaž Habe, Irma Rauh, Djuro Penzeš in Urška Čop Šmajger. Lani je v konkurenci 14 solistov in skupin tako občinstvo kot strokovno komisijo prepričala Lidija Kodrič s pesmijo Tvuoje uorglice, letos pa se je v narečnem petju preizkusilo 16 nastopajočih.

Big Band RTV Slovenija za spremljavo
Da bi narečna besedila spremljal razkošen zvok, je ob vokalnih solistih in asamblih poskrbel tudi Big Band RTV Slovenija, ki je spremljal nastopajoče. Festival narečne popevke je v slovenskem glasbenem prostoru že dodobra zasidran, saj je nekaj dni starejši od Slovenske popevke, ki se je prejšnji konec tedna dogajala že triinštiridesetič.

Narečja iz večine slovenskih pokrajin
Festival je pomemben predvsem za ohranjanje slovenske narečne besede, saj je to ena od redkih priložnosti, ko je narečne besede iz večine slovenskih pokrajin mogoče slišati na osrednjem slovenskem televizijskem in radijskem programu. Ob avtorjih besedil, ki se spopadejo z izzivom, pisati v narečju, pa je naloga zanimiva tudi za avtorje glasbe, saj lahko za Narečno popevko melodije sestavijo na narodnozabavne ali popularne viže.

Komu podeljujejo nagrade?
Ker so v središču pozornosti besedila, jim največ pozornosti posveti tudi strokovna žirija. Ta podeljuje nagrado za najboljšo pesem v celoti in posebej za besedilo, medtem ko občinstvo izbira samo najboljšo pesem v celoti.

Za zmago so se potegovali:
1. Halgato band: RAVNICA
2. Strici: SNEJG NARAJI NALETAVLE
3. Prifarski muzikanti: MOJA DEKL'CA
4. Folkrola: VSE SE MEJA
5. Mili in Dolores: LIPA DOMOČA
6. Ciganska etno skupina Langa: SVEJT IDE K VRAGI, NEJ JE RESEN
7. Dežur in Stari bas: IGRAJ TAMBURICA
8. Teja Saksida in Rudi Šantl: ŠTAJERSKA HOPSADRI POLKA
9. Drago Jošar: MAMA NE ĐOUČI
10. Tramontana: CETORANSKA
11. Vera Trafella: ZAKA PA NE
12. Ansambel Štrk: MIŠIČJOK
13.Anita Zore in Trinitas: MELI BI ME ČEHI FSI
14. Deja vu band: PRI'TE NA ŠTAJERSKO
15. Frajkinclari: ŠTAJERCI SMO LUDI PRAVI
16. Tomaž Domicelj: NA VRHU