Gre za 28. tekmovanje slovenskih pevskih zborov, ki bo danes in jutri potekalo v mariborski dvorani Union. Zasedbe bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija pod vodstvom Urše Lah Rasmussen.

APZ Univerze na Primorskem. Foto: JSKD
APZ Univerze na Primorskem. Foto: JSKD

Kot so sporočili z javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Maribor, se bo na tekmovanju predstavilo sedem debitantskih zasedb in 12 zborovodij debitantov. V sporedih zborov bo slišati pet novitet in pet prvih izvedb.

Rezultate bodo razglasili v nedeljo popoldne, ko bodo podelili nagrade. Ob koncu tekmovanja bodo podelili tudi kipec Gallusa Lojzetu Lebiču, Gallusovo plaketo Komornemu zboru Megaron in Gallusovo listino Franki Žgavec.

Tekmovanja Naša pesem se lahko udeležijo zasedbe iz Slovenije in slovenske zasedbe iz tujine. Na prireditvi sodelujejo male pevske skupine (od štiri do 11 pevcev) in odrasli zbori v mešani, ženski ali moški zasedbi, ki imajo najmanj 12 pevcev. Pevci smejo v zboru sodelovati le ljubiteljsko (nepoklicno), zborovodje pa so lahko poklicni glasbeniki.

Bienalno tekmovanje poteka že več kot 50 let. "Ves čas je bil to oder za zbore, ki so imeli večje ambicije po kakovostnem petju in tudi strokovni oceni. Običajno so bili to zbori, ki so postavljali višje standarde oz. zgled preostalim zborom, najuspešnejši zborovodje s tega tekmovanja pa so velikokrat postali zelo cenjeni in tudi mednarodno uveljavljeni zborovski dirigenti, žiranti, pedagogi ali mentorji," pravi programska vodja Mihela Jagodic.

Naša pesem že od začetka poteka v Mariboru in se bienalno izmenjuje z mednarodnim zborovskim tekmovanjem Gallus.

V Mariboru 28. zborovsko tekmovanje Naša pesem