Luciano Pavarotti je malo pred smrtjo ustanovil sklad za upravljanje premoženja v ZDA. Foto: EPA
Luciano Pavarotti je malo pred smrtjo ustanovil sklad za upravljanje premoženja v ZDA. Foto: EPA
Nicoletta Mantovani
Večino premoženja je pevec zapustil vdovi Nicoletti Mantovani. Foto: Reuters

Takšen dolg naj bi zapustil pri banki Monte dei Paschi di Siena iz Bologne, kot je priznal notar Giorgio Cariani, pa je do zdaj znan le majhen del podatkov o Pavarottijevem premoženju. Višino dolga razkriva rimski časnik La Repubblica, ki navaja, da naj bi bilo pri banki zapisanih 11 milijonov evrov minusa ter za sedem milijonov nevrnjenih posojil. Za rakom oboleli Pavarotti, ki je v zadnjih nekaj letih bolj malo nastopal, je potreboval precej drago zdravljenje.

Operni pevec, ki se je poslovil 6. septembra v Modeni v starosti 71 let, je skoraj celotno premoženje zapustil 34 let mlajši drugi soprogi Nicoletti Mantovan, drugim pa razdelil med tri odrasle hčere iz prvega zakona ter najmlajšo hči Alice, ki jo je imel pevec iz zveze z Mantovanijevo, nekdanjo tajnico. Oporoko je dal zložiti leta 2006 tik pred operacijo v New Yorku. Malo pred smrtjo pa je Pavarotti ustanovil sklad za upravljanje premoženja v ZDA, kjer je imel v lasti več stanovanj v New Yorku, skupaj vrednih približno 12 milijonov evrov, in zbirko izjemno dragocenih slik, za upraviteljico sklada pa je določil Mantovanijevo.

Mož, ki je opero približal množicam
Pavarotti, ki se je prvič na odru predstavil v mestu Reggio nell'Emilia 29. aprila leta 1961 v vlogi Rodolfa v operi La Boheme, je imel na vrhuncu svoje kariere tudi do sto koncertov na leto, na njih pa je nastopal z največjimi opernimi divami, kot so Montserrat Caballe, Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Ileana Cotrubas. Svoje nastope pa je pogosto namenjal tudi za dobrodelne namene, kar ga je popeljalo do sodelovanja z znanimi glasbeniki, kot so Joe Cocker, Sting in Mariah Carey. V zgodovino glasbe se je zapisal tudi kot eden od treh znamenitih tenorjev, ki so operno umetnost približali širšim množicam.

Slovo od velikega tenorja
Ob svojih poslednjih trenutkih je imel operni pevec ob sebi člane družine, tri hčere iz prvega zakona, ženo in njuno triletno hči Alice ter najožje prijatelje. Na dan pogreba se je izpred modenske katedrale od njega poslovilo na tisoče oboževalcev, pogrebne maše pa so se udeležila tudi številna svetovno znana imena iz sveta filma, glasbe in politike.