"Ana Karneža iz Slovenije je z osupljivim nastopom osvojila prvo nagrado na tekmovanju Lenya 2024," piše na strani fundacije. Foto: Fundacija Kurta Weilla

Ana Karneža, ki bo kmalu diplomirala na slavni akademiji uprizoritvenih umetnosti Julliard v New Yorku, je "s prepričljivim nastopom, polnim vsebine in sloga, odnesla prvo nagrado. Od bleščečega vstopa do ganljivega zaključka je njena izjemna poosebitev v štirih izbranih skladbah od Offenbacha do skupine ABBA poskrbela, da je polna dvorana potočila radostne solze," piše na spletni strani glasbene fundacije, poimenovane po nemško-ameriškem skladatelju Kurtu Weillu.

Predsednica fundacije in ustanoviteljica tekmovanja Kim Kowalke po lastnih besedah sodnikom vsako leto svetuje naslednje: "Vedeli boste, kdo naj zmaga, ker vas je uspel spraviti v smeh, jok in nato v navdušenje. Letos je Ana poskrbela, da so se vsi sodniki in verjetno tudi vsi gledalci v dvorani počutili prav tako."

Vodilno tekmovanje za vzhajajoče zvezde opere in glasbenega gledališča
Tekmovanje Lenya je poimenovano po skladateljevi soprogi, pevki Lotte Lenya. Namenjeno je nadarjenim mladim pevcem/igralcem, ki so dramatično in glasbeno prepričljivi v repertoarju od opere oziroma operete do sodobnih broadwajskih partitur, s poudarkom na Weillovih delih. Od ustanovitve v letu 1998 je postalo vodilno tekmovanje pri prepoznavanju in vzgoji nove generacije talentov oziroma vzhajajočih zvezd v svetu opere in glasbenega gledališča. Prva nagrada je letos vredna 25.000 ameriških dolarjev.

Drugo mesto sta osvojila Christian Mark Gibbs in Jason Zacher, na sredini je prvouvrščena Ana Karneža. Foto: Fundacija Kurta Weilla
Drugo mesto sta osvojila Christian Mark Gibbs in Jason Zacher, na sredini je prvouvrščena Ana Karneža. Foto: Fundacija Kurta Weilla

Žirijo vsakič sestavlja trojica uglednih umetnikov, tokrat so to bili: dvakratna prejemnica gledališke nagrade tony Jeanine Tesori, svetovno priznana sopranistka Nicole Cabell ter mednarodno priznani režiser in scenarist Tazewell Thompson. Vsak od desetih finalistov pred žirijo izvede neprekinjen 15-minutni program s štirimi kontrastnimi točkami. Letos so se tekmovanja poleg kandidatov iz ZDA udeležili še kandidati iz 25 držav po svetu.

Pogled naprej: na Broadway ali v Hollywood?
Ana Karneža, ki ima z redko bolezen spondilometafizarno hondrodisplazijo, se je občinstvu v domovini predstavila, ko ji je bilo 16 let in je nastopala v oddaji Slovenija ima talent. Kasneje se je podala na študij na izpostavo newyorške univerze v Abu Dabiju. Po diplomi leta 2020 je dobila štipendijo za študij na prestižnem Julliardu, kjer je februarja z igro in petjem navdušila s tremi vlogami diplomske predstave njenega letnika v igri Bertolda Brechta Kavkaški krog s kredo. Po diplomi na Julliardu konec tega meseca namerava ostati v ZDA, kjer že ima agenta za vloge, ki jih bo dobila ali na odru v New Yorku na Broadwayu ali v Los Angelesu v filmih ali nadaljevankah, je povedala za STA.


Nastopi finalne deseterice letošnjega tekmovanja, nastop Ane Karneža se začne na 59:27.