Španski operni pevec Placido Domingo. Foto: Reuters
Španski operni pevec Placido Domingo. Foto: Reuters

V petkovem intervjuju za časopis El Mundo je dejal, da je "glavna napaka, ki sem jo naredil, to, da sem predolgo molčal".

"Ne maram polemik. Zato sem stal ob strani in se držal svojih nasvetov, medtem ko sem opazoval, kako so se v trenutku izbrisala leta dela in truda," je dodal. Zapisal je, da nikoli nikogar ni nadlegoval, in da čuti, da je bil na sodišču javnega mnenja obsojen, ker ni spregovoril.

Sorodna novica Placido Domingo: "Na galantne geste se dandanes gleda drugače"

Obtožbe so prišle na dan pred dvema letoma v preiskavi, ki se je je lotila tiskovna agencija Associated Press. Več žensk je trdilo, da jih je Domingo poskušal prisiliti v spolne odnose, nekatere je tudi kaznoval, če so ga zavrnile.

Ameriški sindikat ugotovil "neprimerno obnašanje"
Nekaj drugih posameznic je dejalo, da jim je bilo zaradi njegovega vedenja neprijetno ali da so ga videle, kako "preganja" mlajše ženske in za to ni kaznovan. Ena izmed tožnic je zatrjevala, da ji je Domingo segel z roko pod krilo, tri druge pa, da je od njih izsilil mokre poljube na ustnice, je poročal Sky News. Obtožbe se nanašajo na tridesetletno obdobje.

Preiskava, ki jo je proti Domingu sprožil ameriški sindikat, ki predstavlja operne izvajalce, je ugotovil, da je pevec "sodeloval v neprimernih dejavnostih, ki segajo od spogledovanj do spolnih ponudb tako na delovnem mestu kot zunaj njega".

Sorodna novica Placido Domingo je trditve o spolnem nadlegovanju označil za skrb vzbujajoče

V takratni izjavi je dejal, da spoštuje odločitve žensk, da spregovorijo, in da mu je "resnično žal za škodo, ki sem jim jo povzročil". Ugotovitve so spodbudile Španijo, da je odpovedala načrtovane nastope tenorista, ki je deloval v javno financiranih ustanovah.

Sorodna novica Plácido Domingo odstopil kot direktor losangeleške opere

Ameriške institucije, vključno z Metropolitansko opero v New Yorku in opero San Francisco, so prav tako opustile načrtovane nastope, Domingo pa je odstopil z mesta direktorja opere v Los Angelesu. V operi so tedaj opravili lastno preiskavo in ugotovili, da je deset obtožb o Domingu "verodostojnih". Na sodišču ni bila vložena nobena kazenska zadeva zaradi katerega koli od zahtevkov.

Po letu in pol se je vrnil v Španijo
Domingo, ki je v svoji karieri deloval v nekaterih najprestižnejših svetovnih opernih hišah, se je letos sicer po skoraj letu in pol odsotnosti vrnil v Španijo, da bi junija nastopil na dobrodelnem koncertu in bil nagrajen z nagrado v madridskem Teatru Real. Od takrat je nastopil v več državah, julija letos pa naj bi zapel v Verdijevem Nabuccu v Španiji, poroča Reuters.