Ansambel Carmina Slovenica sestavlja približno 40 deklet, starih od 12 do 21 let. Foto: BoBo
Ansambel Carmina Slovenica sestavlja približno 40 deklet, starih od 12 do 21 let. Foto: BoBo
Pri Carmini Slovenici ne gre le za zborovsko petje: zbor že dobro desetletje razvija nove izrazne oblike, združuje vokalno in instrumentalno glasbo z dramskimi prvinami. Foto: BoBo
Eden izmed vodilnih ansamblov v svetovnem zborovskem gibanju se je pred kratkim vrnil z izredno uspešnih gostovanj v Avstraliji in ZDA. Zadnji projekt Toksični psalmi so v New Yorku naleteli na odlične medijske odzive, kar je po besedah umetniške vodje Šilčeve dobra popotnica za naprej. Foto: BoBo
Srebrni red za zasluge za Carmino Slovenico

Umetniška vodja zbora Karmina Šilec je odlikovanje označila kot posebno, saj simbolno povezuje vse generacije, ki so gradile to organizacijo.

Kot je še dejala na slovesnosti v predsedniški palači, so počaščeni, da je delo Carmine Slovenice s tem odličjem prepoznano in nagrajeno tudi na ta način. V 50 letih delovanja so prejeli številne mednarodne nagrade, mnogo strokovnih priznanj, kar dve Prešernovi nagradi in mnogo drugih odlikovanj, vsako pa jim je, kot pravi, veliko pomenilo. Današnje je prav posebno, saj je prvo, ki simbolno povezuje vse generacije, ki so gradile to organizacijo - od Mladinskega pevskega zbora Maribor do vokalnega gledališča Carmina Slovenica.

"Amatersko" slavje
Današnji dogodek je označila za zelo društven in zelo amaterski. Društven zato, ker je zbral mnogo generacij, ki so s Carmino povezane od njenih začetkov pred več kot pol stoletja do danes. "In vsi skupaj smo povezani in smo društvo," je dejala. Amaterski pa zato, ker ta beseda izhaja iz amare, ljubezen do glasbenega ustvarjanja pa je tisto, kar jih povezuje.

Slovenski izvozni artikel
Kot piše v utemeljitvi odlikovanja, je na področju kulture Carmina Slovenica postala eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njena umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka.

Pri Carmini Slovenici ne gre le za vrhunsko zborovsko petje. Zbor že dobro desetletje razvija nove izrazne oblike, združuje vokalno in instrumentalno glasbo z dramskimi prvinami, gibanjem in vizualnimi učinki.

Glasbeni repertoar ansambla Carmina Slovenica je prelet stoletij in sveta v celoti, njeni projekti pa raznoliki, od popularnih vokalno-instrumentalnih do simfoničnih, s pridihom bodisi etnične glasbe, avantgarde, minimalizma ali historičnosti. Pri tem sta glasbena in širša duhovna dediščina za ansambel izziv za oblikovanje umetniške stvaritve, ki z novim jezikom in aktualnimi sporočili nagovarjajo sodobnika.

Toplo sprejete v New Yorku
Ansambel Carmina Slovenica sestavlja približno 40 deklet, starih od 12 do 21 let. Sedanja sestava ansambla tradicijo vrhunskih ustvarjalcev nadaljuje z odmevnimi koncerti v najelitnejših koncertnih dvoranah sveta. Eden takih je bil tudi nastop v New Yorku. Predstava Toksični psalmi je z izvirnostjo osupnila poznavalce in glasbene sladokusce ter z vrhunsko celostno umetnino potrdila sloves ansambla.

Carmina Slovenica je na svojem 50 let dolgem popotovanju prehodila neverjetno pot, na kateri je zborovstvo prestavila v prostor kompleksne večzvrstne celostne umetnine, je še zapisano v utemeljitvi.

Denar zanje se bo le našel
Zbor Carmina Slovenica po 25 letih delovanja pod vodstvom dirigenta Branka Rajštra zdaj že četrt stoletja vodi Šilčeva. Ob lanski prvi razgrnitvi postavk letošnjega občinskega proračuna, ki so kazale drastično zmanjšanje sredstev za kulturo, se je zdelo, da je njegovo nadaljnje delovanje ogroženo. Carmina Slovenica je namreč uradno društvo v javnem interesu, katerega ustanovitelj je Mestna občina Maribor. Pred nekaj tedni pa jih je mariborski župan Andrej Fištravec pomiril z besedami, da se letošnji proračun še pripravlja, a da lahko Carmina Slovenica računa vsaj na toliko občinskih sredstev kot lani.

Srebrni red za zasluge za Carmino Slovenico