Idejna vodja festivala je tudi ustanoviteljica in umetniška direktorica Café teatra. Foto: Café teater
Idejna vodja festivala je tudi ustanoviteljica in umetniška direktorica Café teatra. Foto: Café teater
Jure Ivanušič

Ljubitelji šansona so na svoj račun prišli v Cankarjevem domu. Na večeru v organizaciji društva Cafe teater so nastopili starejši in mlajši domači izvajalci, iz Francije je prišel duo Salut Brassens, gosta sta bila tudi bosanski pevec Kemal Monteno in hrvaška legenda Rade Šerbedžija.

Ko spet oživijo Brassensove pesmi
Gosta iz Francije, člana dua Salut Brassens, sta vokalist in kitarist Joel Favreau in harmonikaš Jean-Jacques Franchin. Na svojih nastopih pripravita spektakel, kjer ponovno oživijo že skoraj pozabljene pesmi Georgesa Brassensa, velikokrat tudi v novi in sveži glasbeni preobleki.

Duo je s svojim projektom sodeloval s priznanimi domačimi glasbeniki iz številnih držav po vsem svetu, vsak izmed njih je prispeval svojo interpretacijo Brassensovih pesmi.

Priznani slovenski gostje
Gostitelja večera sta bila ponovno Vita Mavrič in Jure Ivanušič, ki sta tako napovedala tudi nastope Tomaža Pengova, Vlada Kreslina, Gala in Galeristov z gostjo Severo Gjurin, Brine, Roka Predina, Samih bab, Godalike in Lare Jankovič. Za spremljavo je skrbel Session Band pod vodstvom Jake Puciharja.

Vera v dobre nove čase
Tudi letošnji glasbeni program je izbrala umetniška vodja Vita Mavrič, priznana slovenska šansonjerka, ki je bila v dvajsetih letih predanosti šansonu za svoje delo že večkrat nagrajena. La Vie en Rose je bil, kot pišejo organizatorji, tudi letos "sestanek društva živih pesnikov, ki so mu tuje vsakršne zvrstne omejitve, razen dveh: besedilo pesmi mora biti blagor, in ne pokora, glasba pa užitek, in ne kazen".

Preberite si tudi spletni klepet z Vito Mavrič.
Zato so organizatorji letošnji mednarodni večer šansonov po svojih besedah posvetili predstavnikom "zelo redke, žal nezaščitene vrste boemov, ustvarjalcev, ki verjamejo v intelekt poslušalcev, ki vračajo vero v dobre nove, in ne samo dobre stare čase".

A. K.