Zasedba Bakalina Velika je nedavno izdala drugi album, naslovljen Zviezdna srebruo, ki ga je vodja zasedbe Jani Kutin označil za nekoliko temačnejšega od prvenca izpred treh let.

Sorodna novica Jani Kutin, vodja tolminske Bakaline Velike: Človek se celo življenje uči živeti

Po napovedih organizatorjev bo skupina, ki jo sestavljajo še Andrea Pandolfo, Matej Magajne, Samo Kutin, Dejan Lapanja in Marjan Stanić, občinstvo popeljala na glasbeno pustolovščino od skritih kotičkov starodavnih jam do tolminskih vršacev, na katerih se obilje eksperimentalnih, eklektičnih zvokov in inštrumentarija domišljeno spaja z zgodbami, ki so "žmohtnejše" in intimnejše kot kadar koli prej. Drevišnji koncert na Novem trgu se začne ob 20. uri.

Na isti lokaciji bo sledil nastop italijanskega Ecanes kvarteta, ki prepleta klasično in popularno glasbeno tradicijo z različnimi slogi ter bo postregel z interpretacijami ljudskih pesmi v jezikih in narečjih različnih sredozemskih kultur.

Na uvodni večer bo mogoče na Gornjem trgu prisluhniti še Folk triu Lumi, ki ga sestavljajo glasbeniki iz Slovenije, Finska in Estonije. Predstavili se bodo z avtorskimi priredbami, ki tradicijo nagrajujejo s pogosto nepričakovano mladostno drznostjo. Za njimi bo nastopil še Kolektiv Zhlehtet, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja, ki bo predstavil nov cikel kompozicij za kvintet.

Na drugi dan festivala, 26. avgusta, bo med drugim nastopila zasedba Moonlight Benjamin iz Francije, ki po besedah organizatorjev igra karibski vudu blues rock in je letos izdala tretjo zgoščenko.

Na ta večer bo mogoče slišati tudi italijansko-avstrijski duo Luciano Biondini & Klaus Falschlunger, ki s kombinacijo harmonike in sitarja v novem projektu Once in a Blue Moon plujeta po prostranih galaksijah zahodne in vzhodne glasbene poloble. Brazilski duo Musical Manifesto pa bo ulice starega mestnega jedra odel v indijske ritme.

Prav tako v petek bo nastopil tudi osemčlanski kolektiv mladih glasbenikov WCKD Nation, ki raziskuje nove oblike in zvoke jazz-popa, prepletene s hip hop beati, sodobnim soulom, eksperimentalnim R&B-jem in kitarsko podlago, ki črpa iz funka 70. let prejšnjega stoletja.

Poleg glasbenih dogodkov festival ponuja tudi spremljevalni program. Med drugim se bo odvil mednarodni večdisciplinarni simpozij, ki se bo letos v Evropskem letu mladih posvečal glasbi mladih v slovenski preteklosti in sedanjosti. Organizator Noči v stari Ljubljani, ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, ga pripravlja z oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, ZRC SAZU in KED Folk Slovenija. Lutkovna predstava Turlututu v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana v atriju Magistrata je namenjena najmlajšim obiskovalcem, pod Plečnikovimi arkadami pa bodo potekali plesni večeri salse, bachate in swinga.

Na zadnji festivalski dan, 27. avgusta, bodo ljubitelji večglasnega petja lahko prisluhnili vokalnemu jazzu kvarteta Vox Arsana na Novem trgu. Sledil bo nastop Žigana Krajnčana, ki bo predstavil novo zgoščenko Fusion Reactor. Večstranski ustvarjalec na tej izdaji z avtorskim prepletanjem glasbe in plesa potuje med številnimi zvrstmi in žanri, kot so jazz, funk, hip hop, reggae in klasika. Na ta večer bo mogoče prisluhniti tudi slogovni raznolikosti, povezani z mladostno svežino sester Mire Gregorič na violini in Sare Gregorič na kitari, sicer koroških zamejk, ki sta se poimenovali Duo Sonoma.

Prav tako v soboto bo s posebnim gostom, slovenskim mednarodno najuspešnejšim džezovskim saksofonistom Juretom Puklom, nastopil Sentido Project, ki špansko glasbeno-plesno tradicijo flamenka z vnašanjem elementov jazza in elektronike preobraža ter povzdiguje v sodobni hibridni žanr. Predstavili bodo sveži album Solo andar.

Letošnje glasbeno dogajanje bo sklenila madžarska zasedba Zajnal, ki pod vplivom sodobnih urbanih zvočnosti z avtohtonim tradicijskim inštrumentarijem svojih prednikov napleta energične, sveže in udarne avtorske viže.