V Sazasu opozarjajo, da naj bi se urad za intelektualno lastnino ukvarjal predvsem z onemogočanjem njihovega delovanja. Foto: MMC RTV SLO
V Sazasu opozarjajo, da naj bi se urad za intelektualno lastnino ukvarjal predvsem z onemogočanjem njihovega delovanja. Foto: MMC RTV SLO
Kot so še poudarili, se urad ne ukvarja s svojo primarno nalogo, ki je izkoreninjenje nezakonite uporabe avtorskih del, saj so avtorji prisiljeni svojo pravico uveljavljati preko sodišč v dolgotrajnih in predragih postopkih.
Avtorji in člani Sazasa prispevajo sredstva v državni proračun, država pa se z neaktivnim delovanjem v boju proti piratstvu vsako leto odreče precejšnji vsoti neplačanega davka. Foto: www.sazas.org

Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) je namreč v odgovoru na poziv Urada za intelektualno lastnino zapisalo, da urad pod okriljem ministrstva za gospodarstvo s svojimi dejanji nikakor ne prispeva k izboljšanju avtorske zaščite v Sloveniji, ampak z večletnimi nenehnimi nezakonitimi pritiski nanje onemogoča pri svojem osnovnem poslanstvu, ki je zaščita avtorjev.

Korist od takšnega delovanja urada naj bi imeli tisti, ki z uporabo avtorskih del ustvarijo visoke dobičke, predvsem torej radijske in televizijske postaje ter drugi uporabniki glasbenih del, ki ne plačujejo nadomestil za uporabo avtorskih del, ali pa po zelo nizki ceni.

Urad se ne ukvarja z izkoreninjanjem nezakonite uporabe avtorskih del
Predvsem pa so opozorili, da se urad ne ukvarja s svojo primarno nalogo, ki je izkoreninjenje nezakonite uporabe avtorskih del, saj so avtorji prisiljeni svojo pravico uveljavljati preko sodišč v dolgotrajnih in predragih postopkih.

Ob tem so še navedli, da je v letu 2009 medijski kolač na področju televizijskih programov znašal 300 milijonov evrov, avtorji na glasbenih delih, ki jih ščiti Sazas, pa naj bi od tega dobili zgolj 54.220 evrov. Če bi bila v Sloveniji ureditev avtorske pravice v skladu z evropsko prakso, naj bi svetovni in domači avtorji glasbenih del preko združenja dobili 6 milijonov evrov, država pa velik delež plačanega davka.

Avtorji morajo pravice uveljavljati preko sodišča
Zaradi neučinkovitega delovanja državnih institucij bo zato Sazas primoran pravice avtorjev uveljavljati preko sodišča, kar ne bi smel biti cilj zakonodajalca, ampak bi moral zagotoviti hitro in ne predrago izvrševanje avtorske zaščite.

Osnovna naloga urada bi moralo biti tudi ustvarjanje okolja, v katerem bi bilo mogoče avtorsko pravico učinkovito (za)ščititi. Zato javno pozivajo urad, da objavi svoje dejavnosti, ki jih je vodi za izboljšanja pogojev za zaščito avtorjev in v boju proti piratstvu, in učinke svojih ukrepov.

Urad se ukvarja predvsem z onemogočanjem Sazasa
Kot še trdijo v odzivu, naj bi se urad ukvarjal predvsem z onemogočanjem njihovega delovanja, pri čemer so očitki, da morajo dopustiti vpogled v dokumentacijo vsem članom, zavrnili kot brezpredmetne, češ da vpogled v letna poročila vedno omogočajo.

Prav tako so kot brezpredmeten zavrnili očitek, da morajo biti vsi člani združenja enakopravni, češ da vsem članom že omogočajo sodelovati pri upravljanju in nadzoru. Prav tako naj bi skladnost statuta že preveril pristojni državni organ.

Za popolnoma neprimerno pa so označili izjavo, da Sazas izvaja javno pooblastilo, saj iz mednarodnih konvencij jasno izhaja, da so pravice intelektualne lastnine zasebne pravice. Ustava določa, da z zakonom ali na njegovi podlagi lahko pravne ali fizične osebe dobijo javno pooblastilo za opravljanje določenih nalog državne uprave.

Sazas od države ne prejema nikakršnih sredstev
Sazas ne opravlja nikakršnih nalog uprave in za svoje delovanje ne dobiva od države nikakršnih sredstev, hkrati pa avtorji in člani Sazasa prispevali sredstva v državni proračun, država pa se z neaktivnim delovanjem v boju proti piratstvu vsako leto odreče precejšnji vsoti neplačanega davka.