Ana Netrebko bo nastopila s svojim možem, tenoristom Jusifom Eyvazovim. Foto: Reuters
Ana Netrebko bo nastopila s svojim možem, tenoristom Jusifom Eyvazovim. Foto: Reuters

Pevke in pevci bodo peli v živo v svojih domovanjih, nastopi pa se bodo prek Skypa prenašali na All Mobile Video, opremo katerega v Metropolitanski operi uporabljajo za siceršnje prenose visoke ločljivosti v druga prizorišča. Prireditev, ki bo predvidoma trajala tri ure, je zasnovana dobrodelno.

Galakoncert se bo začel ob 19. uri po našem času, na Metovi spletni strani bo nato na voljo za predvajanje še naslednji dan. "To bo nekaj, kar mislim, da bo kot dogodek v živo," je v ponedeljek dejal generalni direktor operne hiše Peter Gelb. "Vendar je dejansko odvisen od kakovosti posameznih spletnih povezav," je še dodal za Associated Press (AP).

Oglašanje iz karantene v dvoje
Nekateri izmed glasbenikov, ki so v karanteni s svojimi partnerji – prav tako glasbeniki, bodo nastopili skupaj: Ana Netrebko in tenorist Jusif Eyvazov na Dunaju, Roberto Alagna in sopranistka Aleksandra Kurzak v Le Raincyju v Franciji, Bryn Terfel in nekdanja uradna harfistka britanskega princa Charlesa v Walesu Hannah Stone, tenorist Stephen Costello in Metova violinistka Joon Kwon Costello v New Yorku ter sopranistka Nicole Car in basbaritonist Etienne Dupuis v Parizu.

Med pevci so še imena, kot so Diana Damrau, Javier Camarena, Elina Garanča, René Pape in Piotr Beczala. Gary Halvorson bo skrbel za režijo neposredno iz Los Angelesa, Gelb pa bo v vlogi gostitelja iz svojega stanovanja v New Yorku.

Metropolitanska opera v New Yorku je zaradi pandemije novega koronavirusa svoja vrata zaprla 11. marca, odpovedan je tudi preostanek sezone. Foto: Reuters
Metropolitanska opera v New Yorku je zaradi pandemije novega koronavirusa svoja vrata zaprla 11. marca, odpovedan je tudi preostanek sezone. Foto: Reuters

Razlog za vnovično razgibavanje glasilk
"Na voljo so, saj nimajo ničesar drugega za početi," je dejal Gelb glede pevcev, ki so v zdajšnji situaciji seveda ostali brez nastopov pred občinstvom. "Nekateri od njih so mi dejali, da jim bo to dalo razlog, da začnejo znova vaditi."

Edini vnaprej posneti segment bo klavirska različica Meditacije iz opere Thaïs Julesa Masseneta, ki jo bo glasbeni direktor Metropolitanske opere Yannick Nézet-Séguin odigral v svojem stanovanju v Montrealu, pri čemer se bo koordiniral z Metovim koncertnim vodjo Davidom Chanom iz Closterja v New Jerseyju.

Pod streho Meta ni bilo nobenega dogodka od 11. marca dalje, odpovedali so tudi preostanek sezone. Zagnali so zbiranje sredstev v višini od 50 do 60 milijonov dolarjev, da bi nadoknadili izpad sredstev proračuna, ki sicer znaša 308 milijonov dolarjev. Z 31. marcem je ta slavna operna hiša prekinila izplačevanje plač sicer v sindikat povezanim delavcem, vključno z orkestrom in zborom ter znižala plače administrativnemu osebju, še poroča AP.