Slovenska filharmonija. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Slovenska filharmonija. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Ministrstvo je razpis objavilo 5. februarja, iztekel se je 19. februarja. Trenutno je v. d. direktorja Slovenske filharmonije Matej Šarc.

Na ministrstvu so pojasnili, da bo odločitev o novem direktorju SF-ja znana najpozneje do konca aprila, ker je pred imenovanjem direktorja treba pridobiti mnenje sveta in strokovnega sveta javnega zavoda, ki imata 30 dni časa od zaprosila ministrstva.

Direktorja imenuje minister za kulturo za obdobje petih let
V besedilu razpisa je med drugim pisalo, da bo na razpisano delovno mesto imenovan kandidat, ki ima najmanj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih in pozna področja dela zavoda. K prijavi z življenjepisom so morali kandidati predložiti tudi vizijo poslovanja zavoda za obdobje svojega mandata. Direktorja SF-ja sicer po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta javnega zavoda imenuje minister za kulturo za obdobje petih let.

Sorodna novica Simoniti je za v. d. direktorja Slovenske filharmonije imenoval Mateja Šarca

Trenutno SF kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Matej Šarc, ki ga je minister za kulturo Vasko Simoniti na to mesto imenoval 30. marca lani. Mandat je Šarc nastopil 2. aprila, a najdlje za leto dni. Imenovan je bil po tem, ko je sredi marca prejšnji minister za kulturo Zoran Poznič v času, ko je opravljal tekoče posle, razrešil Marjetico Mahne.

Kot so tedaj za STA pojasnili na ministrstvu, so bili v postopku ugotovljeni zakonski razlogi, na podlagi katerih jo je bil minister dolžan razrešiti. Marjetica Mahne pa je že pred tem večkrat zavrnila vse domnevne razloge za razrešitev kot neresnične, nedokazane in pavšalne.

Sorodna novica Šef dirigent Uroš Lajovic zapušča Slovensko filharmonijo

Nestabilnosti so se v SF-ju začele že konec leta 2015, ko so začeli zaposleni opozarjati na nespoštljiv odnos tedaj dolgoletnega direktorja SF-ja Damjana Damjanoviča. V naslednjih dveh letih je bil Damjanovič večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo, kar se je izkazalo s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k odstopu, stavko zaposlenih na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom. Vmes je odstopil šef dirigent Uroš Lajovic, nato pa je svoj odhod najavila še pomočnica direktorja za zbor Martina Batič.

Damjanovič je bil na čelu SF-ja od leta 2003, razrešen pa je bil sredi decembra 2017, potem ko je v upravnem sporu, ki ga je glede razrešitve sprožil Damjanovič, sodišče presodilo v prid ministrstvu, ki ga je tedaj vodil Tone Peršak. Peršak je imenoval Marjetico Mahne, sprva za v. d. direktorja SF-ja, s 1. avgustom 2018 pa za direktorico.