Jean-Michel Jarre je leta 2008 celotno turnejo zgradil okrog analognih sintetizatorjev. Foto: Reuters
Jean-Michel Jarre je leta 2008 celotno turnejo zgradil okrog analognih sintetizatorjev. Foto: Reuters
Jean-Michel Jarre
Do danes je Jarre prodal več kot 80 milijonov albumov, postal pa je tudi prvi zahodnjak, ki je zaigral na Kitajskem. Foto: Reuters

Na velike evropske odre se bo Jarre podal oktobra in v sklopu turneje The Electronica World Tour predstavil aktualna albuma Electronica 1 in 2 ter številne uspešnice.

Jean-Michel Jarre velja za enega najvplivnejših glasbenikov moderne dobe, za umetnika, čigar pristop je oblikoval elektronsko glasbo in utrl pot sedanjim generacijam. S sintetizatorji se je prvič srečal v poznih 60. letih in se po prvih komercialnih neuspehih počasi, a vztrajno zavihtel med velikane. Do danes je prodal več kot 80 milijonov albumov.

Poročilo z Jarrovega obiska v Ljubljani pred osmimi leti:
Hala Tivoli je zadihala Kisik


Jarrovi šovi na prostem so med drugim tudi avdiovizualne poslastice, v katerih se preliva vznemirljiva mešanica luči, laserjev, pirotehnike in najnovejše tehnologije. S tovrstnimi nastopi po vsem svetu se je zapisal tako v zgodovino glasbe kot tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Množični spektakli
Na lestvici koncertov z največjim številom poslušalcev drži štiri rekorde, med vrhunce pa sodita nastop v Parizu iz leta 1990, kjer so našteli 2,5 milijona obiskovalcev, in spektakel v Moskvi, kjer je sedem let pozneje presegel lasten rekord in ob 850. obletnici mesta nastopil pred 3,5-milijonsko množico.

V Sloveniji je Jarre nastopil leta 2008 v sklopu turneje v manjših dvoranah, s katero je počastil 32-letnico izida svojega, za številne kultnega albuma Oxygene. Tedaj je v Hali Tivoli s 50 analognimi sintetizatorji obiskovalcem pričaral edinstveno koncertno izkušnjo.

Jarre bo poleti nastopil na nekaj festivalih, oktobra pa se bo podal na evropske odre. Nastopil bo na več kot 40 prizoriščih, 15. novembra pa se bo ustavil v ljubljanskih Stožicah. V sklopu turneje bo predstavil najnovejša albuma Electronica 1: The Time Machine in Electronica 2: The Heart of Noise. Obiskovalci koncerta si po napovedih slovenskih organizatorjev lahko obetajo tudi nostalgično popotovanje po Jarrovem bogatem glasbenem repertoarju. Vstopnice so že na prodaj. Zanje boste odšteli od 29 do 69 evrov.