Poleg glavnega zmagovalca tekmovanja bodo v Mariboru razglasili tudi zmagovalca razpisa tekmovanja Voci Nuove Pucciniane, ki ga pripravljajo ob Puccinijevi 150-letnici. Foto: Robert Balen/SNG Opera in balet Ljubljana
Poleg glavnega zmagovalca tekmovanja bodo v Mariboru razglasili tudi zmagovalca razpisa tekmovanja Voci Nuove Pucciniane, ki ga pripravljajo ob Puccinijevi 150-letnici. Foto: Robert Balen/SNG Opera in balet Ljubljana
Ondina Otta Klasinc
Tekmovanje nosi ime po slovenski sopranistki Ondini Otti Klasinc, ki je ob največjih svetovnih opernih odrih več kot petnajst let ustvarjala tudi na odrih SNG Maribor. Foto: MMC RTV SLO

Na festivalu, ki nosi ime po najvidnejši slovenski sopranistki Ondini Otti Klasinc, poteka pa od leta 1999, bodo tekmovali kandidati iz Japonske, Kitajske, Južne Koreje, Združenih držav Amerike, Nemčije, Italije, Češke, Madžarske, Bolgarije, Ukrajine, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije.

O najboljših bo presojala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo priznani strokovnjaki za operno umetnost. Predseduje ji direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana in predsednik Evropskega združenja festivalov Darko Brlek, člani pa so sopranistka in profesorica solo petja Radmila Bakočević, profesorica solo petja Alenka Dernač Bunta, umetniški menedžer iz agencije Operadomani Marco Impallomeni, dirigent in dolgoletni umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Stane Jurgec, umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Janko Kastelic, sopranistka, profesorica solo petja in članica mednarodnih žirij opernih tekmovanj Rosanna Lippi, mednarodni umetniški menedžer in profesor na Univerzi Šobi v Tokiu Jošijuki Nagatake ter Erich Seitter iz agencije Opera4u.com.

Zmagovalcu bomo prisluhnili v mariborski Operi
Festival, ki se bo začel danes v SNG Maribor, bo vrhunec doživel na finalnem delu, gala koncertu finalistov. Na večeru, ki se bo zgodil v soboto v Stari dvorani mariborskega gledališča, bodo finalisti nastopili s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor pod taktirko novega umetniškega vodje Janka Kastelica. Ob tej priložnosti bodo razglasili tudi zmagovalce in podelili tri denarne nagrade. Zmagovalec bo prejel še priložnost sodelovanja pri eni izmed produkcij mariborske operne hiše.

Ob Puccinijevi 150-letnici
Prav tako bodo razglasili zmagovalce razpisa tekmovanja Voci Nuove Pucciniane (Novi puccinijevski glasovi), ki ga v letu, ko praznujemo 150 let od rojstva Giacoma Puccinija, organizirajo italijanski inštituti za kulturo iz Ljubljane, z Dunaja, iz Innsbrucka, Zagreba, Moskve, Sankt Peterburga, Varšave, Krakova, Prage, Bratislave, Züricha, Kijeva in Budimpešte v sodelovanju s fundacijo Fondazione Festival Pucciniano, Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani pa še v sodelovanju z RTV Slovenija.
Zmagovalec se bo decembra na Dunaju predstavil v izboru absolutnega zmagovalca in se potegoval za nastop na Festivalu Pucciniano, ki bo med 10. in 22. julijem 2009 potekal v mestu Torre del Lago.