Alžirskega pevca najbolj poznamo po uspešnici Aicha. Foto: RTV Slo
Alžirskega pevca najbolj poznamo po uspešnici Aicha. Foto: RTV Slo
Olivija navdušuje z mešanico funkovskih, rockovskih in džezovskih ritmov z dodatkom ljudske glasbe. Foto: RTV Slo

Na oder Križank v Ljubljani so najprej stopili člani skupine Olivija, ki je ozračje za alžirskega zvezdnika ogrevala z glasbo s svojega prvenca Med moškim in žensko. Polurni nastop so sklenili s pesmijo Kadar sva sama, ki jo je tudi pevka Severa Gjurin označila kot njihovo največjo uspešnico. Naslednji dve uri pa so v poletnem gledališču prevladovali ritmi alžirskega etnopopa, ki ga je v svetu uveljavil Khaled. Za večino obiskovalcev je bil vrhunec koncerta dodatek, v katerem so dočakali tudi pevčevo največjo uspešnico, pesem Aicha, edino pesem v francoščini, saj je preostanek koncerta zvezdnik, ki je pesmi nizal eno za drugo brez odmora, odpel v arabščini.

Najprej osvojil Alžirijo, nato ves svet
Za prodor etnopopa na svetovno glasbeno sceno ima zasluge prav Cheb Khaled, ki je v sedemdesetih letih najprej začel osvajati svojo domovino, v naslednjih 20 letih pa je osvojil ves svet. Glasbeno kilometrino je nabiral tudi z igranjem na kitaro esso, sestavljeno iz pločevinke, laksa in ročaja za metlo, s katero je nastopal na ulici in poročnih slavjih, uveljavljati pa se je začel na prvih festivalih raija v 80. letih. Po selitvi v Francijo je posnel album Kutche, dokončno pa mu je uspelo leta 1992, ko je navduševal s pesmijo Didi. Za njim sta prišli Aicha in plošča N'ssi n'ssi, na kateri je bilo posnetih nekaj pesmi iz filma Un, deux, trois soleil. Film Bertranda Blierja so na beneškem filmskem festivalu nagradili za najboljšo filmsko glasbo.

Na Drugi godbi že pred petimi leti
V diskografiji alžirskega glasbenika najdemo tudi koncertni album Hafla ter studijska albuma Kenza in Ya Rayi. Nekaj svoje glasbe je Khaled v Ljubljani predstavil že leta 2000, ko je prvič nastopil na Drugi godbi, tokrat pa je občinstvu predstavil še glasbo, ki je nastala v zadnjih petih letih.

Od Brazilije do Tadžikistana
S Khaledovim nastopom se je tudi končala letošnja Druga godba, ki je glasbeno dogajanje v Ljubljani bogatila od 6. junija. V sklopu festivala so med drugim nastopili grleni pevci iz Tuve Huun Huur Tu in švicarski duet Stimmhorn, harmonikarka, pevka in skladateljica Evelyn Petrova iz Rusije ter italijanski pianist in skladatelj Livio Minafra, skupina Tengir Too, ki je predstavila tradicionalno glasbo Kirgizije in Tadžikistana, Šašmakamska akademija, ekipa jeklenih bobnarjev Renegades Steel-Band Orchestra, kitarska legenda Djelimady Tounkara, Danyel Waro in japonski džezovski cirkus Šibusaširasu Orchestra. Slovensko glasbo je ob Oliviji zastopala gledališko-pevska skupina Čompe.