Zasedba Olivija združuje več glasbenih zvrsti. Foto: RTV Slo
Zasedba Olivija združuje več glasbenih zvrsti. Foto: RTV Slo
Drugi koncertni dan bo za ljubitelje džeza.
Khaled bo nastopil na velikem finalu Druge godbe.

Jedro letošnjega festivala, ki bo potekal od 6. do 11. junija, bo glasba osrednje Azije. Ta bo zaznamovala že večer ob odprtju, na katerem se bo v ljubljanskem Cankarjevem domu predstavila zasedba Huun Huur Tu iz ruske republike Tuva, spremljal pa jih bo švicarski duet Stimmhorn, ki ustvarja glasbo s pomočjo alpskih rogov, za njih pa je značilno tudi grleno petje.

Drugi dan bo zaznamoval odmik k džezu in sodobni improvizirani glasbi, za katero bosta poskrbela ruska harmonikarica, pevka in skladateljica Evelyn Petrova ter pianist in skladatelj Livio Minafra iz Italije. Za vrnitev k azijskim ritmom bodo poskrbele skupine Tengir Too, Pesmi in glasba Badahšana in Šašmakamska akademija, ki bodo predstavili tradicionalno glasbo iz Kirgizije in Tadžikistana.

Tudi bobnarji iz Trinidada
Po prvih treh koncertih pa se bo prizorišče preselilo v Križanke, kjer bodo nastopili bobnarji Steel-Band Orchestra, ki bodo ustvarjali ritme na 60 različnih jeklenih bobnih. Svoj drugi album bo predstavil tudi Djelimady Tounkara, znani kitarist in ustanovitelj ene najvplivnejših skupin afriške popovske glasbe Super Rail Band de Bamako. Sledil pa bo še nastop Danyela Wara z otoka Reunion, ki bo obiskovalce popeljal v ritme glasbene zvrsti maloya.

Od harmonike do cirkusa
Za odprtje predzadnjega večera bo poskrbela slovenska zasedba Čompe, ki jo vodi harmonikaš in vokalist Janez Škof. Skupini, za katero sta značilna kabaretni nastop in poseganje po besedilih slovenskih pesnikov, bo sledil nastop brazilske zasedbe Nacao Zumbi. Ta je poznana po prepletanju tradicionalne glasbe pokrajine Pernambuco in sodobnih glasbenih zvrsti hiphopa, funka in soula. Večer pa bo končal japonski džezovski cirkus Šibusaširasu Orchestra, ki je naslednik Suna Raja z značilno predstavo, v katero so vključeni tudi plesalci in animatorji. Atrakcija pa bo 9. junija obiskala tudi mestne ulice in se koncertno sprehodila po zadnjem delu mesta.

Drugo godbo bosta sklenila nastopa slovenske zasedbe Olivija, v glasbi katere je združenih več zvrsti: od džeza, funka, rocka in countryja do hiphopa in slovenske ljudske glasbe in Khaleda Hadja Brahima, ki bo med drugim predstavil svojo novo ploščo Ya Rayi.