Air sta zadnje leto preživela zaprta v studiu. Rezultat: novi album Love 2. Foto: Luciana Val & Franco Muso
Air sta zadnje leto preživela zaprta v studiu. Rezultat: novi album Love 2. Foto: Luciana Val & Franco Muso

Vse najine zadeve sva premaknila v Atlas, tako da lahko končno ustvarjava tisti zvok, ki si ga želiva. Je kot najina vesoljska postaja in midva sva kapitana in lahko si privoščiva vse, kar si želiva.

Air o svojem novem studiu.

Na police trgovin je pred časom prišel peti album mednarodno priznanega francoskega elektronskega popdueta Air, ki nosi naslov Love 2. Album, ki, kot so zapisali predstavniki zasedbe, združuje apokaliptične pravljice in predvsem ljubezen, je francoski duet ustvarjal v lastnem studiu, poimenovanem Atlas, "analognem kraljestvu klaviatur in raznih inštrumentov" na obrobju Pariza.

Air sta zadnje leto preživela dobesedno zaprta v svojem studiu z bobnarjem Joeyem Waronkerjem in trdita, da je tokrat prvič, da sta posnela album v takšnem "jam" slogu, kar se jasno vidi pri skladbah Be a Bee ali Do the Joy, torej v slogu, ki je izrazito v kontrastu s predhodnikom Pocket Symphony in njegovimi minimalističnimi meditacijami, na katerih so bobni komajda slišni.

Elektronika, psihedelika, Gainsbourg
Zasedba Air (ime je okrajšava za besede "amour, imagination, rêve" - v prevodu ljubezen, domišljija, sanje), ki jo sestavljata Jean-Benoît Dunckel in Nicolas Godin - prvi matematik, drugi arhitekt -, je nastala leta 1995. Njun glasbeni slog je prežet z opaznimi, močnimi vplivi elektronskih izvajalcev iz 70. let, kot so Vangelis, Jean Michel Jarre in Francis Ali.

Skladbe pa ustvarjata tudi pod vplivom psihedelične rockzasedbe Pink Floyd, skupin Tangerine Dream ter Space in znamenitega francoskega pevca Sergea Gainsbourga. Napisala in odigrala sta tudi vso glasbo na albumu 5:55 (2006) igralke in pevke Charlotte Gainsbourg, hčere njunega velikega vzornika.

Godin in Dunckel sta doslej objavila že štiri studijske albume. "Mini" debitantskemu albumu Premiers Symptomes je leta 1998 sledil njun najbolj znan in najuspešnejši izdelek Moon Safari (s tega kritiško priznanega albuma prihajata uspešnici Sexy Boy in All I Need), ki so mu sledili 10 000 Htz Legend, Talkie Walkie in Pocket Symphony (2007). Zadnjega je produciral Nigel Godrich (s producentom albumov skupine Radiohead, ki ga pogosto označujejo kar kot "šestega člana" te oxfordske skupine, sta Air spet sodelovala pri Love 2), na albumu pa sta kot gostujoča vokalista nastopila Jarvis Cocker (nekdanji pevec Pulp) in Neil Hannon (The Divine Comedy).

"Hišna glasbenika" režiserke Coppole
Leta 2000 je duet sodeloval z režiserko Sofio Coppola in v celoti ustvaril glasbo za film Deviški samomori, bobnar zasedbe Brian Reitzell pa je sestavil glasbeno opremo za njen film Zgubljeno s prevodom, pod pesem Alone In Kyoto sta se podpisala Air. Pesem dueta Air se je pojavila na soundtracku Sofijinega zadnjega filma, Marie Antoinette, v katerem sta Dunckel in Godin nastopila tudi v manjših vlogah.

Ob izidu novega albuma sta Air napovedala evropsko turnejo, ki se bo drevi ob 20.00 ustavila v ljubljanski Hali Tivoli.

V spodnjih videoposnetkih vam predstavljamo nekaj skladb dua Air.

Air - All I Need

Air - Sexy Boy
Air - Playground Love
Air - Alone In Kyoto
Air feat. Jarvis Cocker - One Hell Of A Party
Air - Be a Bee
Air - Do the Joy

Vse najine zadeve sva premaknila v Atlas, tako da lahko končno ustvarjava tisti zvok, ki si ga želiva. Je kot najina vesoljska postaja in midva sva kapitana in lahko si privoščiva vse, kar si želiva.

Air o svojem novem studiu.