Oto Pestner je za koncert pripravil nekaj presenečenj. Foto: www.otopestner.com
Oto Pestner je za koncert pripravil nekaj presenečenj. Foto: www.otopestner.com
Oto Pestner
Leta 1968 je posnel prvo ploščo in začela se je sijajna kariera. Foto: MMC RTV SLO
Stevie Wonder
Velika želja: zapeti s Steviejem Wonderjem. Foto: EPA

Pestner, z nami že 40 let.

"Teh 40 let je bilo zelo plodovitih na vseh področjih glasbe, od zabavne glasbe, gospela in tudi narodnozabavne (bil je član Alpskega kvinteta, op. a.). Želim si, da se pokrov ne zapre, ampak se odpre nova pot. Mislim, da bom že naslednje leto pokazal tudi kaj novega in izdal tudi ploščo" je nove izzive MMC-ju predstavil 52-letni Pestner, ki je 13. novembra postal oče dvojčic Ane in Ele.

Skromen in prav nič zvezdniški
Ko smo ga pred dnevi zagledali sredi Ljubljane, je čakal na taksi, svoje priljubljeno prevozno sredstvo. Kar nekaj ljudi se je sprehodilo mimo, a prepoznal ga ni nihče. Težko verjeti, ampak žal je slovenska glasba okužena z nekakšnimi slavčki in lepoticami, ki so za mnoge medije zanimivejši kot pevci, ki strastno opravljajo svoj poklic in ki prepričajo s čudovitim petjem. Oto Pestner je imel že nekaj koncertov ob 40-letnici kariere. Nova priložnost, da slišite najlepši slovenski moški glas, se je ponudila v Ljubljani.

Ni se začelo z Elvisom
Kakšni so spomini na njegove glasbene začetke? "Ko sem komaj postal najstnik, sem prepeval pesmi Joselita in Robertina, popularnih "otroških" pevcev. Naučil sem se te pesmi, oče me je spremljal s svojo skupino. Na Radiu Slovenija so izvedeli zame. Borut Lesjak, ki je bil glavni pri Veselem toboganu, me je povabil in preizkusil sem se na avdiciji v Celju s Cigančkovo violino. Leta 1968 sem posnel prvo ploščo in to štejem za začetek kariere."

38 let z New Swing Quartetom
Od leta 1970 do leta 2008 je bil član in umetniški vodja New Swing Quarteta, z njimi posnel 40 zgoščenk z gospeli in spirituali in prepotoval skoraj ves svet. Želja, da spozna legendarni Golden Gate Quartet, se mu je hitro uresničila: "Njihov zvok, ta mehak zven vokalov, je naredil velik vtis name in že v mladih letih sem si želel, da jih spoznam, kar se je zgodilo in postali smo prijatelji." Na "sodelovanje" še enim idolom, Elvisom Presleyjem, je moral čakati do dvojnega albuma Spomini na Elvisa, ki ga je izdal ob 25-letnici smrti kralja rokenrola. S pomočjo sodobne tehnologije je z Elvisom lahko zapel Let Me iz filma Love Me Tender.

Spomini na obdobje kakovostne glasbe
Na vprašanje, s kom bi danes najraje nastopil v duetu, odgovori: "Če mi uspe, s Stewiejem Wonderjem!" Spomini na neštete nastope - med drugim je prepeval tudi papežu Janezu Pavlu II. in ameriškemu predsedniku Billu Clintonu - so nepozabni, prav tako na zlata leta slovenske popevke in Melodije morja in sonca, ki jih je zaznamoval z zmagama v zgodnjem obdobju tega festivala. "Takrat so nastale melodije, ki so ostale večno zelene. Ni bilo rivalstva in zahrbtnosti, komaj smo čakali, da se srečamo, in ugibali, katero pesem bo kdo zapel, s katerim komponistom." Danes Pestner pogreša prave pisce pesmi, festivali pa žal niso več tisto, kar so bili.

Nekoč fotografski spomin
Osrednji koncert ob 40-letnici kariere legende slovenske glasbe (z velikim revijskim orkestrom) se je zgodil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Jasno je bilo, da bodo na sporedu njegove največje uspešnice, kateri gostje bodo nastopili, je bilo pred koncertom še presenečenje. Se kdaj boji, da bi ob množici pesmi pozabil besedilo? "Pred leti sem imel fotografski spomin, danes moram kakšno besedilo prej ponoviti, zlasti, če pesmi že dolgo nisem prepeval!"

T. O.