V Šentvidu pri Stični se je v soboto začel 44. tabor slovenskih pevskih zborov, danes pa bo na osrednji prireditvi zapelo 120 pevskih zborov oziroma več kot 2.500 pevcev. Foto: BoBo
V Šentvidu pri Stični se je v soboto začel 44. tabor slovenskih pevskih zborov, danes pa bo na osrednji prireditvi zapelo 120 pevskih zborov oziroma več kot 2.500 pevcev. Foto: BoBo

Pevski zbori iz vse Slovenije in zamejstva so se tu zbrali že tradicionalno. Nastopilo je 120 pevskih zborov, ki so se za letošnji tabor posvetili slovenskim pesmim, ki so v besedilu povezane s soncem in tematsko z vsakdanjim življenjem. Glede na izbrano temo so tabor naslovili Sijaj, sijaj sončece.
Po dopoldanski vaji in povorki sodelujočih pevskih zborov je ob 13.15 skupaj zapelo 2.500 pevk in pevcev. Še pred nastopom sta pevce in obiskovalce pozdravila predsednik upravnega odbora Tabora slovenskih pevskih zborov Jernej Lampret in predsednik Zveze kulturnih društev Jože Osterman.
Odprtost do tradicije, ljudskosti, domovine in sveta
Lampret je izpostavil, da so štiri desetletja prinesla spremembe tako v državnem sistemu kot družbi in razumevanju človeka, a pevec v številčno manjšem zboru še vedno ostaja individualna osebnost s kulturnim poslanstvom v ohranitvi slovenske pesmi. "Vaš osebnostni izraz, da stojite v zboru, je ravno tako veličasten, kot je bil poprej," je zbrane nagovoril Lampret in dodal, da "s svobodnim izrazom in pesmijo gojimo odprtost do tradicije, ljudskosti, do domovine in sveta."
Veliko sporočilo za današnji neprijazni čas
Osterman pa je dejal: "Vi slovenski pevci ste pomemben in ponosen varuh tega, čemur se lahko reče naše korenine - ne le na tem taboru, marveč v vseh svojih dejanjih, s katerimi razširjate ta duh slovenstva po naši deželi in po svetu."
Opozoril je tudi, da so mnogi evropski kulturni poznavalci potrdili, da smo ena izmed držav z najbolj organiziranim in posledično najbolj kakovostnim zborovskim petjem. "To je vrh, ki raste tudi iz tega tabora, vrh, ki še kako dokazuje, da smo sposobni tako kot kolektiv in kot narod dosegati uspehe, pred katerimi snamejo klobuk tudi mnogi, ki so po številu kar nekajkrat večji. To je lahko naše veliko sporočilo za današnji neprijazni čas," je poudaril.
V približno poldrugi uri sporeda so skupaj izmenoma zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori ter množični skupni zbor, enkrat a capella in drugič ob spremljavi združenih pihalnih godb iz Cerknice in Grosupljega. Predstavili so se še Folklorna skupina Vidovo in učenci OŠ Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični. Najobsežnejši pevski nastop je potekal pod vodstvom dirigenta Igorja Švare, programska zasnova prireditve pa že dolga leta uspešno nastaja v sodelovanju s Stanetom Pečkom. Prireditev je vodila Anica Volkar, z recitali pa sta nastopila Dragica in Matej Šteh.
Tradicija slovenske pesmi in zborovskega petja
Pomen tabora je po besedah predsednika upravnega odbora Tabora slovenskih pevskih zborov Jerneja Lampreta zaradi ohranjanja tradicije slovenske pesmi, zborovskega petja in njune popularizacije za Slovence izjemen. Hkrati pa s taborom, ki v tako velikem obsegu ostaja največji dogodek zborovskega petja v Sloveniji, poudarjajo prostovoljstvo, ljubiteljsko dejavnost in kulturno povezanost naroda.