Harry Shearer in zdravnik Julius Hibbert, eden izmed likov v animirani seriji Simpsonovi, ki jim igralec posoja svoj glas. Foto: EPA/IMDb
Harry Shearer in zdravnik Julius Hibbert, eden izmed likov v animirani seriji Simpsonovi, ki jim igralec posoja svoj glas. Foto: EPA/IMDb

Svoje mnenje glede vprašanja, ali je neprimerno, da belopolti igralci upodabljajo oziroma posojajo svoje glasove likom, ki niso belopolti, je izrazil v intervjuju za Times Radio. Ustvarjalci animirane serije Simpsonovi so se namreč junija odločili, da v prihodnje ne bodo več uporabljali belopoltih igralcev za vloge likov iz drugih etničnih skupin.

Sorodna novica Simpsonovi tarča kritik zaradi stereotipnega upodabljanja priseljenskega lika Apuja

Težava stereotipnega pretiravanja
Odločitev je sledila naznanilu Hanka Azarie, da se bo odpovedal posojanju glasu Apuju Nahasapeemapetilonu, liku indijskega prodajalca v lokalni špeceriji Kwik-E-Mart. Njegov odziv je sledil ogledu dokumentarca Težava z Apujem, ki ga je posnel komik Hari Kondabolu. Kot je izpostavljeno v dokumentarcu iz leta 2017, bistvo težave ni v indijskem naglasu, temveč v stereotipnem pretiravanju. Gre za to, da nerealno in pretirano upodabljanje pripadnikov različnih etničnih skupin spodbuja nadlegovanje teh posameznikov in nestrpno ravnanje z njimi.

Azaria je v oddaji Stephena Colberta dejal: "Misel, da je bil kdor koli, mlad ali star, v preteklosti ali sedanjosti, ustrahovan ali zbadan na podlagi lika Apuja, me resnično zelo žalosti". In dodal: "To zagotovo ni bil moj namen. S tem likom sem želel sejati smeh in veselje, žalosti me ideja, da je to kakor koli povzročilo bolečino in trpljenje, da je bilo uporabljeno za marginaliziranje ljudi." Sicer pa Azaria posoja glas več likom v seriji, med drugim tudi temnopoltemu policistu Louju in mehiškemu Američanu Bumblebee Manu.

Sorodna novica V Simpsonovih nebelskim likom ne bodo več posojali glasu belci

"To je nastop. To sodi v opis dela."
Harry Shearer pa je pred kratkim v intervjuju za Times Radio dejal, da se lahko del uspešnosti Simpsonovih, ki imajo za seboj rekordnih 31 sezon, pripiše dejstvu, da ima serija več kot 50 stalnih likov, kar omogoča široko paleto zgodb, ki jih je mogoče povedati. Glede igralcev, ki upodabljajo like, ki niso pripadniki njihove rase, je dejal: "To je nastop. To sodi v opis dela."

"Menim, da obstaja povezava med zastopanostjo, kar je pomembno – ljudje iz vseh okolij bi morali biti zastopani pri pisanju in ustvarjanju, da bi se lažje odločili, katere zgodbe povedati in s kakšnim znanjem – in nastopom," je dejal Shearer. "Moja naloga je, da igram nekoga, ki ni jaz," je še dodal.

Je bila odločitev ustvarjalcev serije napačna?
Na voditeljevo vprašanje, ali se mu zdi odločitev ustvarjalcev serije napačna, je odgovoril, da se o tej zadevi "ne opredeljuje javno". Igralčev predstavnik za stike z javnostjo je za CNN dejal, da je njegov komentar le splošna izjava o naravi igralske dejavnosti in dodal, da "gospod Shearer nima življenjskih izkušenj večine likov, ki jih je kdaj koli igral, ne v Simpsonovih ali kje drugje." Po poročanju CNN-a ustvarjalci serije niso želeli podati odziva na Shearerjev intervju.